ГоловнаПолітика

ДБР проводить обшуки в екскерівника "Нафтогазу" Коболєва, – УП (доповнено)

Слідчі дії проводяться за фактом незаконного відчуження у 2020 році природного газу на 2,2 млрд гривень.

ДБР проводить обшуки в екскерівника "Нафтогазу" Коболєва, – УП (доповнено)
Фото: Макс Требухов

Державне бюро розслідувань прийшло з обшуками до колишнього керівника НАК "Нафтогаз Україна" Андрія Коболєва.

Про це пише УП з посиланням на джерела в ДБР та пресслужбу бюро. 

За даними співрозмовників видання, ДБР обшукує помешкання Коболєва. 

У пресслужбі підтвердили, що обшуки проводяться у колишнього керівництва НАК "Нафтогаз України", в офісі АТ "Укртрансгаз" та у керівників приватних підприємств за фактом незаконного відчуження у 2020 році природного газу на 2,2 млрд гривень. 

Оновлення. На каналі в Telegram проєкту "Монополіст" повідомили, що справа, за якою відбуваються слідчі дії, стосуються бізнесмена Костянтина Жеваго. В 1999 році його компанія АТ УкрЕнергоЗбут закачала 418 млн кубів газу в ГТС, якою тоді оперував Укртрансгаз. Частина газу була поставлена споживачам, а 305 млн кубів "зникли", згідно з судовими матеріалами.

"Судова тяганина з Укртрансгазом за ці обсяги тривала 20 років. В січні 2020 року Господарський суд Києва виносить ухвалу про переуступку прав на газ УкрЕнергоЗбут на користь ТОВ ФК Фін-Інвест. Ця компанія була створена у грудні 2018 року і мала фунтів у власниках. Суд задовільнив вимогу позивачів про те, що Укртрансгаз має віддати борг не газом, а грошима. Сума склала 2,3 млрд грн, що відповідає ціні газу у 7 560 грн за тисячу кубів. При цьому на той момент ціна газу була нижче 5000 грн/тис. кубів", – зазначили в "Монополісті".

Рішення ухвалив суддя Сергій Стасюк, який виносив рішення на користь Білоцерківської ТЕЦ Жеваго навесні 2020 року у боротьбі за активи ліквідованого банку Фінанси і Кредит. УкрЕнергоЗбут фігурувала в кримінальних справах з виведення кредитів рефінансування, які Банк "Фінанси та Кредит" Жеваго взяв у НБУ.

"Далі ФК Фін-Інвест знайшла приватного виконавця, він заарештував рахунки УТГ і встиг стягнути з компанії 240 млн грн. Укртрансгаз розблокував рахунки, але повернути гроші не зміг. Пізніше до Укртрансгазу прийшли юристи з УкрЕнергоЗбуту, яка нібито відмовилась від прав стягнення газу, та запропонували укласти мирову угоду. Згідно неї, УЕЗ бере на себе зобов'язання повернути 240 млн грн, які встигла стягнути ФК Фін-Інвест. А замість цього забере газом ті 305 млн кубів, як УТГ був винен їй 20 років", – додали в проєкті. 

Після розголосу підготовки мирової угоди Жеваго заявив, що втратив контроль над УЕЗ через рейдерську атаку. 

"Він звинуватив "Нафтогаз" у тому, що компанія розігрує шахрайську схему і знає, що УЕЗ у нього відрейдерили. Бо із серпня 2020 року власником компанії значиться фунт з пропискою в Донецьку.

Допускаємо, що наприкінці 2019 року Жеваго побачив процесуальну можливість (через кишенькових суддів) стягнути з Нафтогазу спірний газ, грошима і по завищених цінах", – зазначили в "Монополісті".

Там додали, що "влітку 2020 року невідомі відрейдерили у олігарха компанію та домовились з УТГ прийняти газ замість компанії Жеваго. УТГ на той момент очолював Сергій Перелома, у вересні 2020 року він, як пише ЕП, надіслав Коболєву лист за своїм підписом, у якому запропонував укласти мирову угоду між "Укртрансгазом", "Укренергозбутом", "Фін-інвестом" та "Профі газом" (ще одна компанія яка отримала права на газ), а також розписав алгоритм передачі спірного газу. В результаті, мирову було підписано і гроші за газ – передано". 

Коболєв був звільнений з посади голови правління НАК "Нафтогаз Україна" 28 квітня 2021 року. Того дня Кабмін провів засідання загальних зборів акціонерів компанії НАК "Нафтогаз України". Під час засідання було розглянуто звіт про діяльність НАК у 2020 році. На засіданні уряд звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК "Нафтогаз України" та призначив на цю посаду Юрія Вітренка. Вітренка призначили терміном на рік.

Сам Коболєв у Facebook повідомив, що "про "звільнення" дізнався з новин. Він сказав, що не писав жодних заяв. 

29 квітня Андрій Коболєв повідомив, що віддав ключі від кабінету Вітренку. В "Нафтогазі" вважають рішення про звільнення Андрія Коболєва "юридичною маніпуляцією".

Про звільнення Коболєва висловилися Держдеп і посли країн G7. Вони нагадали, "що корпоративне управління подібними підприємствами має бути вільним від політичного втручання".

Як з’ясувалося, Кабінет міністрів змінив правила призначення голови правління НАК "Нафтогаз", щоб цю посаду зміг отримати Юрій Вітренко.

Коболєв у інтервʼю LB.ua говорив, що вважає своє звільнення де-факто відміною корпоративної реформи і поверненням "Нафтогазу" в ручне керування урядом. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram