ГоловнаПолітика

Рада проголосувала за відставку Смолія

Законопроєкт про звільнення президент подав 2 липня.

Рада проголосувала за відставку Смолія
Фото: Сергей Нужненко

Верховна Рада України на засіданні 3 липня проголосувала за відставку голови Національного банку України Якова Смолія. За проголосували 286 нардепів, оголосив спікер парламенту Дмитро Разумков.

Голова фінкомітету Данило Гетманцев подякував Смолієві за всі його досягнення: найнижчу інфляцію, найнижчу облікову ставку НБУ - 6%, стабільність банківської системи, валютну лібералізацію.

"Але ми повинні бути об'єктивними і говорити про те, що в діяльності НБУ були прорахунки - відсутність дешевих кредитів, зміцнення курсу гривні, від якого постраждали бюджет і експортери. Ми повинні давати об'єктивну оцінку одне одному", - заявив Гетманцев.

Сам Смолій, виступаючи перед депутатами, заявив, що на НБУ систематично тиснули.

"Тиск з метою прийняття рішень, які можуть дорого коштувати українській економіці... Тиск через суди, проплачені мітинги, інформаційні атаки, необґрунтовані політичні оцінки... Своєю відставкою я хочу застерегти від подальших спроб", - зазначив Смолій.

Він підсумував перед депутатами, що йде з високо піднятою головою, залишаючи НБУ на їх відповідальність.

Відповідаючи на питання нардепа від "Голосу" Ярослава Желізняка, хто тиснув на НБУ, він зазначив:

"Я сказав, що останній рік біля НБУ проплачені мітинги, на яких виступали депутати, які сидять тут. Місяць блокування мого місця проживання. Це системний цілорічний тиск. На нарадах за участю членів Кабміну, президента і нардепів у бік НБУ лунали заклики залити економіку грішми, встановити курс, щоб імпортерам було краще... Ці заклики змусили мене прийняти це рішення", - відповів він.

Як повідомили кілька джерел LB.ua в "Слузі народу", фракція поки що не змогла узгодити кандидатуру на голову регулятора. У пріоритеті - голова правління "Укргазбанку" Кирило Шевченко і голова ради Нацбанку Богдан Данилишин. Рада голосуватиме за нового голову після того, як його кандидатуру внесе президент.

Яків Смолій з 2014 року працював у НБУ. Він почав з посади заступника голови, в жовтні 2016 року став першим заступником голови Нацбанку. З 10 травня 2017 року був виконувачем обов'язків голови НБУ на час відпустки Валерії Гонтаревої. 15 березня 2018 року Верховна Рада 247 голосами "за" призначила Смолія головою Національного банку.

За інформацією шеф-редактора LB.ua Соні Кошкіної, на відставці Смолія наполягав президент Володимир Зеленський. Напередодні заяви про звільнення він кілька разів відвідував Офіс президента - 1 липня, за день до цього після засідання Нацради реформ, а також у попередні дні.

Нагадаємо, що 1 липня Яків Смолій оголосив, що подав президентові заяву на звільнення за власним бажанням через систематичний політичний тиск.

Він зазначив, що своєю відставкою хоче застерегти від подальших спроб підірвати інституційні засади центрального банку в Україні.

На сайті регулятора опублікували звернення членів правління НБУ, в якому йшлося, що вони поділяють позицію голови НБУ Якова Смолія, який подав у відставку, але продовжують працювати для збереження макрофінансової стабільності.

Посли "Великої сімки" заявили, що незалежний НБУ є фундаментальним досягненням держави, яке врятувало збанкрутілий банківський сектор. На їхню думку, підрив цієї надважливої інституції був би великим кроком назад і поставив би під загрозу надійність реформ і їх підтримку.

Після заяви про відставку голови Нацбанку Якова Смолія генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала заявив про припинення нових інвестицій. Він вважає, що гривня і ціни на активи в Україні впадуть.

На тлі заяви про відставку голови НБУ Якова Смолія курс долара на міжбанку станом на 10:30 2 липня зріс на 32 копійки порівняно із закриттям попередньої сесії. Курс євро піднявся на 48 копійок - до 30,67 грн.

2 липня Володимир Зеленський вніс у Раду законопроєкт про звільнення Смолія. Спочатку його мав розглянути фінансовий комітет, очолюваний нардепом від "Слуги народу" Данилом Гетманцевим. Після цього питання звільнення було винесено на розгляд у зал.

Данило Гетманцев допускав, що Верховна Рада голосуватиме за відставку голови НБУ Якова Смолія 3 липня. За його словами, в парламенті набереться голосів для відставки. 2 липня фінкомітет Ради підтримав відставку Смолія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram