ГоловнаПолітика

Рада проголосувала за закон про процедуру визнання особою без громадянства

Це дозволить апатридам законно перебувати в Україні й отримати документ, що підтверджує їхню особу.

Рада проголосувала за закон про процедуру визнання особою без громадянства
Фото: LB.ua

Верховна Рада України проголосувала у другому читанні та в цілому за закон, який встановлює процедуру визнання особою без громадянства.

За законопроєкт 2335 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про визнання особою без громадянства" проголосував 331 нардеп, оголосив спікер парламенту Дмитро Разумков.

Ухвалення закону дозволить особам без громадянства законно перебувати на території України і отримати документ, який підтверджує їхню особу та законність проживання - посвідку на проживання і посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, а за умови проживання в Україні в цьому статусі протягом двох років дає можливість отримати дозвіл на імміграцію та посвідку на постійне проживання.

Документ вносить зміни в Закон "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" - вдосконалюється термін "особа без громадянства", що узгоджується з терміном "апатриди". Також дається визначення термінам "дитина, розлучена із сім'єю" і її "законні представники".

Передбачається, що з заявою про визнання особою без громадянства може звернутися кожен, незважаючи на законність або незаконність перебування в Україні. Люди, які визнані особою без громадянства і отримали посвідку на проживання, вважаються такими, які на законних підставах тимчасово проживають в Україні на період до отримання посвідки на постійне проживання або отримання громадянства України. Закон доповнюється новою статтею 61, яка визначає процедуру визнання особою без громадянства.

Також документ вносить зміни до закону "Про імміграцію", в Кодекс адміністративного судоустрою України, закони "Про безоплатну правову допомогу", "Про судовий збір", "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, особу або її спеціальний статус", "Про виконавче провадження", "Про зайнятість населення".

У пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що введення в Україні процедури визнання особою без громадянства є вимогою міжнародних конвенцій.

Нагадаємо, що 2013 року Україна приєдналася до Конвенції ООН "Про статус апатридів", взявши на себе зобов'язання визнавати і надавати особам без громадянства особливий статус апатридів. Цей статус дає право таким особам володіти майном, захищати свої права в суді, здобувати освіту і працювати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram