ГоловнаПолітика

Мінрегіон оприлюднив проєкти майбутніх районів України

Укрупнення торкнулося усіх областей, окрім Криму

Мінрегіон оприлюднив проєкти майбутніх районів України
Фото: Макс Левин

Міністерство громад і територій оприлюднило проєкти майбутніх районів України (окрім Криму).

Вони опубліковані на сайті "Децентралізація", який є головним порталом реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яка почалася в Україні в 2014 році.

Нагадаємо, що зараз в Україні 490 районів. При цьому в деяких з них проживає менше ніж 10 тисяч осіб, а в деяких - понад 150 тисяч.

Пропозицій щодо майбутніх районів було кілька - як від експертів, так і від облдержадміністрацій. Усі вони в 2019-2020 році пройшли широке обговорення. Обласні державні адміністрації надали свої пропозиції, виходячи з "Методичних рекомендацій щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня". Рекомендації визначають нижчу межу чисельності населення у майбутньому районі - 150 тисяч жителів (хоча у пропозиціях є і менш населені райони). Цей критерій, у свою чергу, базується на "Класифікації територіальних одиниць NUTS-3" Європейського Союзу.

Наприклад, замість 14 районів залишиться усього п'ять: Івано-Франківський (490,7 тис.), Калуський (286,5 тис.), Коломийський (278,2 тис.), Косівський (117,8 тис.), Надвірнянський (200 тис.).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram