ГоловнаПолітика

Кулеба: Київ спробує зберегти стратегічні відносини з Грузією

"Якщо з боку грузинських партнерів будуть якісь різкі кроки, що ж, переживемо".

Кулеба: Київ спробує зберегти стратегічні відносини з Грузією
Фото: надано Дмитром Кулебою

Михаїл Саакашвілі - громадянин України, і жодна держава світу не може вказувати, куди його можна призначати, а куди не можна.

Таку заяву в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua зробив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Його записували до того, як грузинський уряд вирішив викликати посла Грузії в Україні Теймураза Шарашенідзе для подальших консультацій після призначення Михаїла Саакашвілі головою виконавчого комітету Національної ради реформ.

Міністр зазначив, що офіційний Київ спробує зберегти стратегічні відносини з Грузією навіть у тому випадку, якщо та вдасться до різких кроків на адресу України.

"При всій харизматичності Михаїла Ніколозовича він є громадянином України, який і раніше обіймав тут державні посади. Тому я зі свого боку докладатиму всіх зусиль для того, щоб наші відносини з Грузією залишалися по-справжньому дружніми і стратегічними. Якщо ж з боку наших грузинських партнерів будуть якісь різкі кроки, що ж, переживемо, а потім будемо відновлювати все втрачене", - сказав Кулеба.

Голова зовнішньополітичного відомства України розповів про свою попередню телефонну розмову з грузинським колегою. За словами Кулеби, це була спокійна і змістовна бесіда.

"Ми розмовляли з міністром закордонних справ Грузії. Це була дуже спокійна, врівноважена розмова, він мені пояснив позицію свого уряду... Ми ж виходимо з дуже простих тез. Перша з них - відносини між Україною і Грузією настільки особливі, що вони не можуть ставати заручником долі однієї людини. Друга - ми розуміємо внутрішньополітичний контекст у Грузії і не втручаємося, але для нас пан Саакашвілі є громадянином України. І жодна держава світу не може нам вказувати, куди призначати або не призначати нашого громадянина", - сказав міністр.

Нагадаємо, 8 травня грузинський уряд вирішив викликати посла Грузії в Україні Теймураза Шарашенідзе для подальших консультацій після призначення Михаїла Саакашвілі головою виконавчого комітету Національної ради реформ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram