ГоловнаПолітика

Комітет Ради підтримав законопроєкт, що дозволяє не декларувати майно, записане на позашлюбних дітей

Голосування може відбутися 12 травня.

Комітет Ради підтримав законопроєкт, що дозволяє не декларувати майно, записане на позашлюбних дітей
Фото: LB.ua

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики рекомендує прийняти за основу і в цілому законопроєкт 3355-1 "Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення суб'єктів, на яких поширюється дія антикорупційного законодавства".

Про це повідомив у фейсбуці перший заступник голови Комітету, депутат партії "Голос" Ярослав Юрчишин.

"Тільки що голосами частини "слуг народу" і ОПЖЗ визнано некорупційним і був рекомендований до прийняття за основу та в цілому законопроєкт 3355-1, який дозволяє: уникати декларування майна чиновниками, якщо воно записане на неповнолітніх дітей, які не проживають з декларантом, не декларувати доходи радникам президента України на громадських засадах. Радник з питань працевлаштування Денис Єрмак (усі збіги випадкові) може не декларуватися, гроші він точно не від держави отримував", - написав Юрчишин.

За його словами, голосування за цей законопроєкт може відбутися 12 травня.

"Чому такий поспіх? 1 червня завершується літнє декларування. Треба встигнути все переписати на дітей, зареєструвати дітей на інше місце, бажано до 29 грудня, а також залучити радників на громадських засадах", - додав заступник голови Комітету.

Нагадаємо, особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зобов'язані щорічно, до 1 квітня, декларувати свої доходи в електронній системі public.nazk.gov.ua.

Національне агентство з питань запобігання корупції є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику. Однією з його функцій є перевірка декларацій в автоматичному режимі.

Восени 2018 року НАЗК прийняло в промислову експлуатацію модуль автоматичної перевірки електронних декларацій, розроблений ПРООН, а в жовтні 2019 року Верховна Рада надала агентству повний доступ до необхідних реєстрів.

Станом на середину квітня в реєстр подали 770 тисяч з 913 тисяч декларацій за 2019 рік. Автоматична перевірка декларацій почнеться після 1 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram