ГоловнаПолітика

Депутати проігнорували майже половину голосувань під час карантину, - КВУ

Це найнижчий показник за весь час роботи Ради IX скликання.

Депутати проігнорували майже половину голосувань під час карантину, - КВУ
Архивное фото
Фото: facebook/Евгения Кравчук

Під час карантину показники участі народних депутатів у голосуваннях Верховної Ради погіршилися, повідомляє Комітет виборців України.

Так, з початку карантину відбулося вісім пленарних засідань парламенту (17, 30 березня, 13, 16 і 25 квітня), на яких було проведено 384 голосування.

"У середньому один депутат узяв участь (натиснув «за», «проти» або «утримався») тільки на 57 % голосувань Ради. Отже, народні депутати проігнорували майже половину голосувань під час карантину. Це найнижчий показник за весь час роботи ВР IX скликання", – йдеться в повідомленні.

Для порівняння: у березні показники участі в голосуваннях були 66 %, лютому – 73 %, січні – 82 %, грудні – 79 %, листопаді – 80 %, жовтні – 65 %, вересні – 71 %, відзначають у КВУ.

Загалом 51 народний депутат узяв участь у менш як 10 % голосувань Ради під час карантину. Троє депутатів узяли участь у 100 % голосувань (Олександр Бакумов, Георгій Мазурашу, Олександр Литвинов).

Активно голосували депутати "Слуги народу" (в середньому взяли участь у 84% голосувань) і "Європейської солідарності" (75%). У групи "Довіра" показники на рівні 64%, у "Голосу" – 57%, в "ОПЗЖ" – 56%, у "Батьківщини" – 50 %. Депутати групи «За майбутнє» в середньому взяли участь лише в 39 % голосувань.

"Під час карантину народні депутати розглядали не тільки закони, спрямовані на боротьбу з коронавірусом, а й низку інших важливих рішень. Зокрема, був прийнятий так званий закон про ринок землі, який мав багато правок. Саме це суттєво вплинуло на низькі показники участі депутатів у голосуваннях. Адже традиційно розгляд поправок сприймається багатьма депутатами як технічне голосування, у яке не варто особливо вникати. Однак, крім цього, деякі фракції та групи свідомо саботували голосування з окремих питань, мотивуючи це своєю політичною позицією та повним неприйняттям запропонованих законодавчих змін", – прокоментував глава КВУ Олексій Кошель.

Нагадаємо, раніше КВУ проаналізував відвідування фракціями та групами Ради пленарних засідань під час карантину. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram