ГоловнаПолітика

Рада прийняла закон про ринок землі

Скасування мораторію на землю підтримали 259 депутатів за мінімально необхідних 226.

Фото: EPA/UPG

У ніч на вівторок, 31 березня, Рада на позачерговому пленарному засіданні скасувала мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення з липня 2021 року.

За законопроєкт №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" проголосували 259 депутатів за мінімально необхідних 226.

Скасування мораторію на землю підтримали депутати фракцій "Слуга народу", "Європейська Солідарність", "Голос" і група "Довіра". Закон прийнято в цілому.

На позачергове засідання парламенту для розгляду законопроєкту про ринок землі прибув президент Володимир Зеленський.

Під час голосування фракція ОПЗЖ блокувала трибуну, протестуючи проти прийняття цього закону.

Згідно із законом, право на покупку сільгоспземель матимуть громадяни України, українські компанії, учасниками (акціонерами, членами) яких є тільки громадяни України, територіальні громади та держава.

З липня 2021 року купувати землю зможуть тільки фізичні особи - до 100 га в одні руки.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

З 1 січня 2024 року купувати землю зможуть і компанії, при цьому ліміт і для фізосіб, і для юросіб становитиме 10 тис. га.

Право власності на земельні ділянки також можуть купувати банки, але тільки в порядку звернення стягнення на них як на предмет застави. При цьому такі ділянки повинні бути відчужені банками на земельних торгах упродовж 2 років з дня набуття права власності.

Комунальні та державні землі не допускаються до продажу. Державні землі передадуть у розпорядження громад, і вони зможуть тільки здавати їх в оренду, але не продавати

Іноземцям заборонено купувати частки в статутному капіталі, акції, паї, членство в юросіб (окрім як у статутному капіталі банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення, поки інше не вирішать громадяни України під час референдуму.

Російським компаніям і офшорам купувати землю в Україні буде заборонено за будь-якого результату референдуму.

До 1 січня 2030 року ціна продажу земділянок, виділених у натурі власникам земельних паїв, не може бути меншою за їх нормативно-грошову оцінку.

Нагадаємо, в першому читанні законопроєкт про землю прийняли ще в середині листопада 2019 року. До другого читання було подано більш ніж 4 тисячі правок.

Володимир Зеленський відзначав, що голосування за законопроєкт про ринок землі в другому читанні - це лише перший етап земельної реформи. Надалі необхідно прийняти закон про референдум і впорядкувати земельні кадастри.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram