ГоловнаПолітика

Міністерства і секретаріат Кабміну віддадуть частину тендерів єдиному закупівельнику

Через "Професійні закупівлі" купуватимуть паливо і канцелярські товари.

Міністерства і секретаріат Кабміну віддадуть частину тендерів єдиному закупівельнику
Фото: Макс Требухов

Міністерства і секретаріат Кабінету Міністрів у березні вперше віддадуть частину своїх тендерів єдиному закупівельнику - держустанові "Професійні закупівлі".

"Чому це важливо? Щоб провести одну закупівлю, міністерству потрібно 14 осіб і приблизно 146 годин їхнього часу. Залучати так багато ресурсів для проведення звичайного тендеру немає сенсу. Для проведення однієї процедури закупівель центральна закупівельна організація залучатиме тільки трьох, але профільних фахівців. Працівники уряду звільняться від додаткового навантаження з організації закупівель і зможуть сконцентруватися на своїх прямих обов'язках", - прокоментував нововведення перший заступник міністра економіки Павло Кухта у фейсбуці.

Він зазначив, що закупівлі проводитимуть оптом, а отже, обійдуться бюджету дешевше. За прогнозами Кухти, економія становитиме до 8%.

З вересня співпрацювати з "Професійними закупівлями" зможуть 67 центральних органів влади і збільшиться список товарів, які можна буде закуповувати централізовано.

Міністр Кабміну Дмитро Дубілет уточнив, що зараз через "Закупівлі" будуть купувати паливо, папір, канцелярію та офісне обладнання.

За його словами, співробітники закупівельної організації періодично проходитимуть поліграф, "дуже дієвий інструмент проти відкатів".

"Практика централізації закупівель поширена у великих корпораціях. З боку держави централізація має також сприяти тому, що закупівлі проходитимуть якісніше, в бюджеті буде більше заощаджень, а також знизиться корупція", - написав Дубілет у фейсбуці.

Держустанова "Професійні закупівлі" - перша централізована закупівельна організація в Україні. Вона почала свою діяльність під час реформування сфери державних закупівель у 2016 році.

У 2019 році Верховна Рада вирішила, що сфера державних закупівель повинна з 2022 року повністю відмовитися від тендерних комітетів і перейти на формат роботи уповноважених осіб та/або використання послуг централізованих організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram