ГоловнаПолітика

Прокуратура Криму оголосила про підозру 25 особам, які переслідували Чийгоза

Раніше підозру оголосили російським прокурорам Сергію Булгакову і Олександру Домбровському.

Прокуратура Криму оголосила про підозру 25 особам, які переслідували Чийгоза
Игорь Поночовный
Фото: Крым.Реалии

Прокуратура АР Крим оголосила про підозру 25 особам, які переслідували заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза за нібито організацію масових заворушень під час мітингу 26 лютого 2014 року під будівлею Верховної Ради АР Крим.

Про це повідомив прокурор АР Крим Ігор Поночовний під час виступу на міжнародному форумі Age of Crimea.

"Напередодні прокуратура АР Крим закінчила процес повідомлення про підозри окупаційним «слідчим», «прокурорам» і «суддям», всього 25 осіб, які незаконно переслідували одного з керівників Меджлісу. Всі вони, серед іншого, порушили норми міжнародного гуманітарного права, оскільки, реалізуючи політику держави-окупанта, спрямовану на переслідування проукраїнського населення в Криму, розуміючи, що на території півострова діють виключно норми українського законодавства, незаконно застосовуючи законодавство Росії, засудили до позбавлення волі одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу", - цитує Поночовного Крим.Реалії.

Фото: Прокуратура АРК

Фото: Прокуратура АРК

Фото: Прокуратура АРК

За словами Поночовного, "окупаційну кримінальну "справу 26 лютого" і ті вироки, які отримали проукраїнські активісти за право сказати "Крим - це Україна" - яскравий приклад роботи "каральної машини" держави-окупанта".

Раніше стало відомо, що підозру оголосили російським прокурорам Сергію Булгакову і Олександру Домбровському.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року перед будинком кримського парламенту відбувся мітинг прихильників і противників територіальної цілісності України. У числі перших були кримськотатарські і проукраїнські активісти, їм протистояли проросійські, яких організували лідери "Русского єдінства" на чолі з Сергієм Аксьоновим, який зараз очолює російський "уряд" півострова.

У січні 2015 року кримське управління Слідкому РФ порушило кримінальну справу "про масові заворушення" на мітингу 26 лютого. Серед затриманих виявилися заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, а також активісти Алі Асанов, Мустафа Дегерменджі, Ескендер Кантеміров, Талят Юнусов, Ескендер Емірвалієв, Арсен Юнусов і Ескендер Небієв.

Пізніше суд розділив "справу 26 лютого" на дві, відокремивши процес головного підозрюваного Чийгоза, який в той момент фактично виконував роль лідера Меджлісу.

З ініціативи адвоката Джеміля Темішева активіст Талят Юнусов і оператор телеканалу ATR Ескендер Небієв пішли на угоду зі слідством і визнали провину з умовою, що їх свідчення не будуть служити доказом у справах інших фігурантів. У грудні 2015 року Юнусова засудили до 3,5 років умовно, а Ескендера Небієва - до двох років умовно.

4 лютого 2020 року стало відомо про скасування умовного засудження до закінчення випробувального терміну стосовно фігуранта "справи 26 лютого" Мустафи Дегерменджі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram