ГоловнаПолітика

"Голос" виклав свій план деокупації Донбасу

Повернення окупованих районів може розтягнутися на роки.

"Голос" виклав свій план деокупації Донбасу
Фото: goloszmin.org

Партія "Голос" у четвер, 27 лютого, представила план деокупації півдня Донецької і Луганської областей і відновлення територіальної цілісності України.

Про це йдеться на сайті партії.

Термін реалізації проєкту - близько семи років (у разі ідеальних умов - чотири роки). По закінченню цього терміну в окремих районах Донецької і Луганської областей повинні відбутися перші місцеві вибори.

"Це план для обговорення. У ньому багато можна змінювати, тому що фінальний план повинні підтримати більшість експертів, яким вірить українське суспільство. Але це план, заснований на фундаментальному принципі збереження українських життів. Ми назвали його «План холодної деокупації» - холодної, тому що сподіваємося, що саме так, без гарячої фази, ми можемо наблизитися до вирішення складної проблеми - відновлення територіальної цілісності України в повному обсязі", - заявив голова партії Святослав Вакарчук.

План складається з восьми етапів:

  1. Довгострокове припинення вогню.
  2. Після шестимісячного перемир'я повинно початися створення демілітаризованої зони завглибшки 2,5 км із залученням міжнародної поліцейської місії під егідою ОБСЄ.
  3. Ще через рік повинен початися процес роззброєння.
  4. Через рік, після успішного завершення процесу виведення важкого озброєння і бронетехніки з окупованих територій, можна буде взятися за створення передумов для процесу деокупації Донбасу. Цей етап передбачає підготовку створення тимчасової міжнародної адміністрації (ТМА), а також остаточну демілітаризацію.
  5. Термін роботи тимчасової міжнародної адміністрації - щонайменше рік. Вона замінить квазідержавні структури окупаційного режиму. У цей час слід узгодити умови, порядок і терміни передачі контролю за неконтрольованими ділянками українсько-російського кордону; умови амністії бойовиків.
  6. На наступному етапі окуповані райони не менше ніж на рік перейдуть під контроль тимчасових українських адміністрацій, а на кордон повернуться співробітники Державної прикордонної служби.
  7. У разі виконання всіх попередніх домовленостей, але не раніше ніж через рік, за погодженням з РНБО можна буде провести місцеві вибори.
  8. Останній, восьмий етап передбачає розширення Нормандської четвірки до Шістки за рахунок США і Великобританії. Разом вони повинні здійснюватимуть стратегію деокупації і реінтеграції Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram