ГоловнаПолітика

Ердоган привіз Зеленському матеріали на своїх ворогів в Україні

Руху Ґюлена загрожує інтерес з боку СБУ.

Ердоган привіз Зеленському матеріали на своїх ворогів в Україні
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський передав Службі безпеки України матеріали на українських прихильників Фетхуллаха Ґюлена, ворога турецького президента Реджепа Ердогана.

Про це Зеленський сказав на брифінгу в Києві, відповідаючи на запитання журналіста турецького державного видання "Анадолу". За словами журналіста, в Україні є декілька шкіл організації Ґюлена, яку в Туреччині вважають терористичною і називають FETÖ.

"Що стосується питання про заборону тих організацій, які стоять за навчальними закладами на території України. Ми з паном президентом виділили тривалий час, говорили на цю тему, говорили докладно. Знаю, що це питання було на порядку денному між Україною і Туреччиною багато років, і його не вирішували", - відповів йому Зеленський.

"Сьогодні я отримав докладні матеріали, факти від президента Ердогана, навіть різні прізвища. Всю цю інформацію я передав нашому керівнику СБУ, який повинен цим займатися", - сказав він.

Фетхуллах Ґюлен - 78-річний турецький богослов і проповідник. З 1999 року він живе у вигнанні в Сполучених Штатах, де йому було надано притулок.

Колись він був союзником Ердогана і допоміг релігійній консервативній Партії справедливості і розвитку (AKP) турецького президента прийти до влади. Але після цього союзники розійшлися.

У травні 2016 року рух Ґюлена в Туреччині оголосили терористичною організацією.

У 2018 році Україна видала Туреччині декількох прихильників Ґюлена

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram