ГоловнаПолітика

Дубілета запідозрили в "перепису населення" шляхом множення чисел Держстату на 0,888

Оцінки міністра дивно корелюють з даними офіційної статистики.

Громадська організація "Український центр громадських даних" допускає, що електронний перепис населення, проведений міністром Кабінету Міністрів Дмитром Дубілетом, був зроблений простим множенням на 0,888 цифр Державної служби статистики.

Про це йдеться на сайті УЦГД.

Експерти вирішили порівняти, наскільки віково-статева структура населення, представлена в оцінці Дубілета, корелює з даними, опублікованими на сайті Державної служби статистики.

Статево-вікова піраміда Дубілета
Статево-вікова піраміда Дубілета

Як виявилося, всі вікові групи мали практично однакове співвідношення - близько 88,8%.

Тоді експерти спробували самі сформувати віково-статеві групи. Для цього дані Держстату в кожній віковій групі (0, 1, 2, 3 роки і так далі) помножили на 0,888. Результати округлили до сотень, підсумували - і отримали ті самі дані, що й у Дубілета.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів має намір відмовитися від традиційного перепису населення. Дмитро Дубілет вважає, що за допомогою даних мобільних операторів і електронних реєстрів була отримана "досить точна модель" для підрахунку чисельності населення України. Вона показала, що в Україні залишилося лише 37,289 млн осіб.

Він визнає, що цей метод не дає відповіді на більш спеціалізовані питання, такі як склад сім'ї, житло, національність та ін. Але Дубілет вважає, що для відповіді на них можна придумати точкові і дешевші способи дослідження.

Професійні соціологи впевнені, що електронний перепис населення, запропонований урядом, є неефективним і неточним.

Перший і поки що останній перепис у незалежній Україні провели 2001 року. Тоді чисельність населення країни становила 48,457 млн осіб. До цього українців "переписували" ще в складі СРСР 1989 року. Тоді в Українській РСР проживало 51,7 млн. осіб.

Уряд планував Всеукраїнський перепис населення на 2011 рік. Згодом його перенесли спочатку на 2012, потім на 2013, потім на 2014, після чого на 2016 рік. У грудні 2015 року уряд уп'яте переніс перепис населення - на 2020 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram