ГоловнаПолітика

Апеляція у справі Януковича продовжиться 3 лютого

Адвокати намагаються довести, що справу відправили до суду "простроченою".

Апеляція у справі Януковича продовжиться 3 лютого
Фото: предоставлено автором

Київський апеляційний суд оголосив перерву до 3 лютого в розгляді скарги захисту Віктора Януковича у справі звинувачення експрезидента в державній зраді. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Засідання призначено на 11:00.

Під час сьогоднішнього засідання судді перейшли до вивчення доказів захисту, викладених у скарзі. Нагадаємо, адвокати Януковича вимагають скасувати рішення першої інстанції і почати розгляд спочатку.

Суддя попросив прокоментувати один із доводів захисту - про те, що терміни досудового розслідування нібито пропущено на місяць.

На думку адвокатів Януковича, справу відправили "простроченою" до суду 2016 року на місяць, тому що вважають, що відлік слідства слід вести з того моменту, коли під час досудового розслідування встановили причетність іще 10 осіб, крім раніше встановлених - громадян РФ, військових, представників влади.

"Справа потрапила до суду простроченою, - повідомив під час перерви засідання адвокат захисту Віталій Сердюк. - Суд не мав права приймати справу. Прокурори більш ніж на місяць пропустили терміни".

На думку прокурорів, відлік слідства має йти від моменту оголошення підозри Януковичу - 28 листопада 2016 року - і порушень термінів немає. А справи щодо деяких інших встановлених осіб досі розслідують.

"Протягом трьох місяців після останнього виділення кримінального провадження справа була без термінів, і жодні терміни не враховувалися. З моменту повідомлення про підозру Януковичу почався новий термін щодо конкретно взятої особи. Ця справа розслідувалася протягом двох місяців, а 25 січня 2017 року (термін розслідування - LB.ua) був продовжений до чотирьох місяців, коли минув цей час - було направлено до суду", - пояснив у коментарі прокурор Максим Крим і додав, що, згідно зі ст. 219 Кримінального процесуального кодексу (на момент розслідування), терміни початку досудового розслідування відраховують із моменту повідомлення про підозру.

Суддя також попросив сторону захисту уточнити, чому вони вважають, що генпрокурор знав про склад суддів суду першої інстанції. "Ми не знайшли інтерв'ю чи заяв генпрокурора із цього приводу", - повідомив суддя.

Першоджерелом цього повідомлення названо публікацію журналіста Валерія Калниша 6 квітня 2017 року. "А в ніч з 6 на 7 квітня генпрокурор на інтернет-ресурсі (ймовірно, йдеться про ФБ - LB.ua.) підтвердив інформацію, що справа перебуває в Оболонському суді, тоді як фізично вона ще була в Апеляційному суді", - повідомили адвокати захисту. На їхню думку, справу намагалися передати певним суддям, щоб отримати рішення в керованому режимі.

Судді при цьому уточнили в захисту, що рішення про передачу справи в Оболонський суд було прийнято ще 28 березня, а протокол автоматизованого розподілу на суддів (головуючого суддю Владислава Дев'ятка, а також Костянтина Васалатія і Максима Титова) датовано 10 квітня.

Судді уточнили, що мають пояснення суду і що всі докази будуть вивчати пізніше, а на цей момент суд хоче отримати пояснення щодо кожного пункту порушень, викладених у скарзі.

Прокурори звернули увагу суду, що стосовно можливих втручань в авторозподіл суддів була проведена перевірка й у справі є її результат.

Коментуючи слова адвокатів про те, що генпрокурор нібито заявив до результатів автоматичного розподілу суддів про склад суддів, які будуть судити Януковича, прокурор Максим Крим повідомив, що це говорив не генеральний прокурор і адвокати посилаються на повідомлення журналіста Калниша про суддів як першоджерело.

Нагадаємо, 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва визнав експрезидента Віктора Януковича винним у державній зраді і пособництві веденню війни Росією проти України. Заочно його засудили на 13 років. Прокурори не змогли довести його провину в зазіханні на територіальну цілісність України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram