ГоловнаПолітика

Через 30 років 70% енергії в Україні повинна бути "зеленою", - Міненерго

Зараз частка "зелених" електростанцій в Україні становить 5%.

Через 30 років 70% енергії в Україні повинна бути "зеленою", - Міненерго
Фото: businessinsider.com

Упродовж наступних 30 років Міністерство енергетики і захисту довкілля має намір облаштувати 70% альтернативних джерел енергії. Про це повідомив міністр енергетики Олексій Оржель під час представлення концепції "зеленого" енергетичного переходу України до 2050 року, передає  "Громадське".

"Ми говоримо про те, що до 2050 року рівень поновлюваних джерел (енергії) повинен становити близько 70%. У нас же оцінки, у нас є різні графіки і сценарії реалізації цієї цифри. Найважливіше те, що цей розвиток повинен бути економічно обґрунтованим", - зазначив Оржель.

Він також сказав, що в Україні повинні зупинити "зловживання в сфері альтернативної енергетики", зокрема виплату підвищених "зелених тарифів" за вироблену з альтернативних джерел енергії. Поки що навіть без "зеленого тарифу" інвестиції у відновлювану енергетику вигідніші, ніж у традиційну.

Зараз частка зелених електростанцій в Україні становить 5%.

У 2019 року в Україні побудували нові альтернативні електростанції, що працюють на поновлюваних джерелах енергії, загальною потужністю 4,5 гігават, що майже вдвічі більше за потужність усіх "зелених" електростанцій, які працювали в Україні на початку 2019 року.

Нагадаємо, що перші "зелені" аукціони пройдуть на "Prozorro.Продажі" у квітні. Це буде стимулювати виробництво альтернативної енергії і дозволить знизити ціну на "чисту" енергію.

Закон про обов'язкові "зелені" аукціони було прийнято Верховною Радою в квітні 2019 року. Його мета - в рамках аукціонів визначати найнижчу ціну, за якою інвестори-переможці реалізовуватимуть "чисту" електроенергію впродовж 20 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram