ГоловнаЕкономікаДержава

Україна отримає від транзиту газу $15 млрд за п'ять років, - Оржель

"У п'ятирічній перспективі ми отримаємо близько $18 млрд, з них $3 млрд - "живими".

Україна отримає від транзиту газу $15 млрд за п'ять років, - Оржель
Фото: president.gov.ua

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель розраховує, що Україна за п'ять років транзиту російського природного газу отримає $15 млрд доходу.

Про це він написав в своїй колонці для видання "Економічна правда".

"Орієнтовний дохід, з яким Україна вийшла з цієї зустрічі(зустрічі в Мінську 20 грудня, - ред.), це більш як $3 млрд з арбітражу + орієнтовно $3 млрд за транзит на рік протягом п'яти років", - зазначив міністр.

"Таким чином, у п'ятирічній перспективі ми отримаємо близько $18 млрд, з них $3 млрд - "живими" грошима - вже до нового року. І це - без будь-яких кабальних умов щодо купівлі російського газу", - додав Оржель.

Він також зазначив, що хоча на зустрічі в Мінську сторони досягли істотного прогресу, ризик непідписання нового контракту все ще є.

"Протокол - це ще не угода. В останній тиждень грудня наші компанії будуть розробляти драфт тексту. Але поки сама угода не підписана - транзиту немає. Може друга сторона "зістрибнути" в останній момент? Так. Чи готові ми до цього? Так. Але якщо це станеться, всі іміджеві втрати понесе "Газпром", - пояснив міністр.

Нагадаємо, Україна і Росія повинні укласти новий транзитний договір на 2020-2024 роки до 29 грудня. Мінімальний обсяг прокачування становитиме 65 млрд кубометрів в 2020 році і по 40 млрд кубометрів в 2021-2024 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram