ГоловнаЕкономікаБізнес

Новий оператор ГТС успішно пройшов сертифікацію

Анбандлінг відбудеться 1 січня.

Новий оператор ГТС успішно пройшов сертифікацію
Фото: utg.ua

Національна комісія держрегулювання енергетики та комунальних послуг на засіданні у вівторок прийняла остаточне рішення про сертифікацію ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) як оператора ГТС.

Упродовж місяця після прийняття цього рішення "Оператор ГТС" повинен відзвітувати перед комісією про прийняття на роботу всіх співробітників, необхідних для ефективного ведення діяльності з транспортування природного газу, з компанії "Укртрансгаз" (попередній оператор газотранспортної системи).

Крім того, упродовж 2020 року НКРЕКП із залученням Антимонопольного комітету і Секретаріату Енергетичного співтовариства буде аналізувати, як дотримуються вимог про незалежність ОГТСУ від групи "Нафтогаз України".

Це рішення набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Нагадаємо, ТОВ "Оператор газотранспортної системи України", яке зараз є 100% "донькою" "Укртрансгазу" (входить до групи "Нафтогазу"), з нового року перейде в управління компанії "Магістральні газопроводи України" (входить у підпорядкування Міністерства фінансів). Процес відокремлення газотранспортної системи від "Нафтогазу", або анбандлінг, - обов'язкова умова для підписання нового транзитного контракту з "Газпромом".

Згідно з домовленостями, досягнутими 19-20 грудня на тристоронніх газових переговорах, "Газпром" повинен укласти з "Нафтогазом" п'ятирічний договір на організацію транзиту з певними обсягами, під які "Нафтогаз" забронює потужності в ОГТСУ.

Тобто "Газпром" платитиме "Нафтогазу", а "Нафтогаз" - ОГТСУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram