ГоловнаПолітика

Доступ до "чорних скриньок" збитого літака МАУ спочатку отримає група експертів, потім їх передадуть Україні, - Пристайко

"У принципі, це відповідає міжнародним нормам".

Доступ до "чорних скриньок" збитого літака МАУ спочатку отримає група експертів, потім їх передадуть Україні, - Пристайко
Фото: Макс Левин

Доступ до бортових самописців літака МАУ, який зазнав аварії в Ірані, "на місці" отримає спільна група експертів з Канади, України та Ірану. Після цього "чорні скриньки" передадуть Україні. Про це повідомив міністр закордонних справ Вадим Пристайко під час години запитань до уряду, передає "Інтерфакс-Україна".

"Пропонується наступний алгоритм дій. Спільна команда розслідування - іранська, канадська і ми теж приєднуємося - отримають доступ до "чорних скриньок" на місці. Після цього "чорні скриньки" іранська сторона готова окремо передати Україні. В принципі, це відповідає міжнародним нормам, хоча ми все одно вимагаємо віддати нам їх відразу, щоб забезпечити незалежність і об'єктивність розслідування", - заявив міністр.

Нагадаємо, літак регулярного рейсу Тегеран - Київ авіакомпанії МАУ розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб з семи країн, у тому числі 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ "Корпус вартових Ісламської революції".

10 січня Вадим Пристайко заявляв, що Україна отримала доступ до "чорних скриньок" літака МАУ, що зазнав катастрофи, проте їх так і не передали Україні.

Іран мав відправити в Україну "чорні скриньки" до 15 січня включно, однак, за заявами заступника генпрокурора Віктора Трепака, не зробив цього. Без бортових самописців встановити всі причини трагедії літака МАУ буде неможливо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram