ГоловнаСуспільствоПодії

Українські експерти першими виявили причину аварії рейсу PS752 в Ірані

Зробити це вдалося завдяки особистим речам жертв падіння літака.

Українські експерти першими виявили причину аварії рейсу PS752 в Ірані
Фото: EPA/UPG

Українські експерти першими виявили елементи ракети, якою в Ірані збили літак "Міжнародних авіаліній України".

Про це повідомив директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін, який також є головою комісії, яка розслідує катастрофу українського Boeing-737.

На сайті інституту оприлюднено відео, на якому Рувін коментує роботу групи українських фахівців в Ірані в межах розслідування катастрофи літака Boeing 737 під Тегераном.

"На місці збору уламків літака ми знайшли кілька планшетів, залишки мобільних телефонів, торбини з документами, з картками. І на них ми побачили наслідки дії елементів ураження і якогось іншого чинника. Потім, уже під час огляду кожної деталі літака, визначили і виявили місця, в які влучили елементи ураження якоїсь ракети чи вибухового пристрою. Також ми розклали всі елементи так, як вони стояли на літаку. Нам тоді стало зрозуміло, що сталося і яким чином", - сказав Рувін.

Згодом українські експерти знайшли місця, на яких побачили дію елементів ураження ракети. Дослідження відбувалися 10 січня. За словами Рувіна, разом з нашими фахівцями були представники іранської влади.

"Вони з нами подивилися, попросили накрити плівкою, не знімати на мобільні телефони і сказали, що завтра будемо розбиратися. А вранці о 9 годині - ми домовилися, що приїдемо, - нас уже не пускали. Пустили вже після 11 години, і було офіційно заявлено, що літак збила ракета іранських Військово-повітряних сил", - сказав директор інституту.

За словами Рувіна, всю зафіксовану інформацію й отримані матеріали експерти інституту, які працювали на місці трагедії, надалі вивчатимуть в Україні. Однак попередні результати дослідження вже відомі.

Нагадаємо, рятувальники прибули в Іран 9 січня, після того як 8 січня розбився пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ. У складі делегації ДСНС були 45 фахівців.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Повну відповідальність за катастрофу авіалайнера взяв на себе Корпус вартових Ісламської революції.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов розповів The Washington Post, що українські розслідувачі ще до визнання Ірану розуміли, що літак "Міжнародних авіаліній України" був знищений ракетою, але керівництво країни воліло дотримуватися нейтральної та дипломатичної позиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram