ГоловнаПолітика

Севастополю можуть зберегти особливий правовий статус у Конституції до деокупації Криму

Вважається, що незгадування Севастополя в Конституції може призвести до пропагандистських тез країни-окупанта, мовляв, Україна "відмовилася" або "забула" про нього.

Севастополю можуть зберегти особливий правовий статус у Конституції до деокупації Криму
Фото: www.vostok.rs

У доопрацьованому законопроєкті про зміни в Конституцію в частині децентралізації влади запропонували зберегти особливий правовий статус Севастополя до деокупації Криму.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич. За його словами, цю правку було внесено за його поданням і спрямовано Комісії з питань правової реформи від голови робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій у листопаді 2019 року.

"Ми залишаємося на позиції, що жодне місто України не повинне мати спеціального статусу. Але поки АР Крим і Севастополь є тимчасово окупованими територіями й обидва згадуються в резолюціях міжнародних організацій, і поки статус Криму на рівні Конституції не змінений, вважається за доцільне з метою дотримання позиції України на міжнародній арені залишити Севастополь як окрему адміністративно-територіальну одиницю в Конституції України", - уточнив Кориневич.

У зверненні наголошено, що незгадування Севастополя в Конституції України може призвести до пропагандистських тез країни-окупанта, мовляв, Україна "відмовилася" або "забула" про нього. Ці доводи мають значення для відстоювання політичної позиції України на міжнародній арені про те, що на території Криму є дві окуповані адміністративно-територіальні одиниці. 

"У зв'язку з цим просив би вас розглянути питання про залишення в статті 133 проєкту закону окремої згадки про місто Севастополь", - підсумовано у зверненні.

Нагадаємо, 13 грудня президент України вніс до Верховної Ради законопроєкт про зміни в Конституцію України щодо децентралізації влади. Його текст з'явився 16 грудня.

У документі, з-поміж іншого, пропонують ліквідувати райони і ввести замість них округи. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram