ГоловнаПолітика

Гончарук про газові переговори: дайте нам ще день-два

Прем'єр попросив журналістів не ставити запитань на цю тему.

Гончарук про газові переговори: дайте нам ще день-два
Фото: kmu.gov.ua

Російсько-українські переговори про укладення нового довгострокового контракту на транзит природного газу з РФ через Україну в цей час тривають.

Про це повідомив на брифінгу прем'єр-міністр Олексій Гончарук, передає "Інтерфакс-Україна".

"Дайте нам ще день-два", - сказав голова уряду.

Він також попросив журналістів не ставити запитань на цю тему.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Україна за участю Єврокомісії намагалася домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. Водночас у "Нафтогазі" спочатку були скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко говорив, що слід готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

10 грудня в рамках саміту нормандської четвірки Україна і РФ провели газові переговори на вищому рівні. За підсумками зустрічі президент Володимир Зеленський заявив про досягнутий прогрес. За його словами, новий транзитний договір, скоріше за все, не буде десятирічним, як хотіла Україна, але і не однорічним, як пропонувала Росія. Він також підтвердив, що Україна готова взяти $3 млрд боргу "Газпрому" газом.

19 грудня в Берліні пройшли тристоронні газові переговори між Україною, Росією і Єврокомісією, за підсумками яких віцепрезидент Європейської комісії Марош Шефчович заявив про досягнення принципової домовленості про продовження транзиту.

20 грудня в Мінську Україна і РФ підписали міжурядовий протокол, який передбачає пакетну угоду з виплатою "Газпромом" "Нафтогазу" $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, відмову сторін від існуючих позовів, включаючи врегулювання штрафу Антимонопольного комітету України на $7,4 млрд, і підписання транзитної угоди на п'ять років (2020 рік - 65 млрд куб. м, 2021-2024 рр. - по 40 млрд куб. м) з можливістю його продовження на 10 років. При цьому "Нафтогаз" візьме на себе ризики тарифоутворення на транзит газу ОГТСУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram