ГоловнаПолітика

​Зеленський вважає отримання $2,9 млрд від "Газпрому" великою перемогою для країни

Президент повідомив, що гроші вже на українських рахунках.

​Зеленський вважає отримання $2,9 млрд від "Газпрому" великою перемогою для країни
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський прокоментував отримання "Нафтогазом України" від російського газового монополіста компанії "Газпром" 2,918 млрд доларів, назвавши це великою перемогою для країни.

Про це Зеленський написав у фейсбуці.

"Ще одна перемога. Для когось, може, і маленька. А для країни - велика. НАК "Нафтогаз України" отримав від "Газпрому" $2,9 млрд компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу. Гроші вже на українських рахунках, згідно з досягнутими домовленостями", - зазначив президент.

Нагадаємо, сьогодні російський "Газпром" виплатив Україні $2,9 млрд за рахунок погашення боргу, що утворився відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітражний трибунал виніс рішення на користь "Нафтогазу" за більшості важливих питань у спорі з "Газпромом". Суд підтвердив порушення "Газпромом" зобов'язань за обсягами транзиту і присудив компенсацію в розмірі 4,63 млрд дол. Це рішення означає, що "Газпром" повинен був сплатити "Нафтогазу" близько 2,56 млрд дол. з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений в 2014 і 2015 роках.

Першу частину компенсації - 2,1 млрд дол. з присуджених 4,63 млрд дол. (45%) "Нафтогаз" отримав у вигляді газу, який був поставлений в 2014 році.

20 грудня в Мінську Україна і РФ підписали міжурядовий протокол, що передбачає пакетну угоду з виплатою "Газпромом" "Нафтогазу" $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, відмову сторін від існуючих позовів, включаючи врегулювання штрафу Антимонопольного комітету України на $7,4 млрд, і підписання транзитної угоди на п'ять років (2020 рік - 65 млрд куб. м, 2021-2024 рр. - 40 млрд куб. м) з можливістю його продовження на 10 років. Водночас "Нафтогаз" візьме на себе ризики тарифоутворення на транзит газу ОГТСУ.

Помічник президента України Андрій Єрмак також повідомив, що на переговорах 20 грудня російська сторона погодилася виплатити Україні $3 млрд боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу. Він також зазначив, що виплата боргу відбудеться грошима. Раніше також обговорювалися варіанти погашення боргу газом, а також активами "Газпрому", які заарештували на вимогу "Нафтогазу" в Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram