ГоловнаПолітика

НАБУ і СБУ провели обшуки в Адміністрації морпортів (оновлено)

Також слідчі дії проводили за місцем проживання чиновників у Києві, Одесі та Одеській області.

НАБУ і СБУ провели обшуки в Адміністрації морпортів (оновлено)
Фото: facebook.com/nabu.gov.ua

Співробітники Національного антикорупційного бюро та Служби безпеки проводять обшуки у приміщеннях Адміністрації морських портів України.

Про це повідомила у фейсбуці пресслужба НАБУ.

Зазначається, що обшуки проходять у філіях АМПУ, а також за місцем проживання чиновників у Києві, Одесі та Одеській області.

"Слідчі дії санкціоновані і проводяться в рамках розслідування можливих зловживань посадових осіб АМПУ під час закупівлі будівельних послуг для об'єктів морської інфраструктури, зокрема, в рамках розслідування надання протиправних преференцій іноземній компанії", - зазначили у НАБУ.

Справа розслідується за ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем) з березня цього року за матеріалами СБУ.

Фото: facebook.com/nabu.gov.ua

Оновлення. Служба безпеки підозрює співробітників АМПУ в розкраданні 20 млн доларів під час проведення днопоглиблювальних робіт, повідомляється на сайті СБУ.

Зазначається, що посадові особи допустили зловживання під час закупівлі будівельних послуг для об'єктів морської інфраструктури, зокрема, можливо, вони надали протиправні преференції іноземній компанії.

В Адміністрації морпортів вважають необґрунтованими припущення НАБУ про наявність можливих порушень під час реалізації проєктів капітального днопоглиблення у морських портах "Чорноморськ" і "Південний", які за замовленням АМПУ виконувала компанія China Harbour Engineering Company Ltd (CHEC, Китай), повідомляється на сайті АМПУ.

"Всі три публічних міжнародних тендери, переможцем яких стала китайська компанія, проводилися в системі електронних закупівель ProZorro з чітким дотриманням чинного законодавства. Проведення відкритих тендерів дозволило залучити до участі в них провідні світові днопоглиблювальні компанії: DEME Group (Бельгія), Boskalis International B. V. (Нідерланди), Jan De Nul N. V (Бельгія) Van Oord Dredging and Marine Contractors BV (Нідерланди) і зокрема CHEC", - йдеться в повідомленні.

За даними АМПУ, китайська компанія запропонувала найнижчу ціну, в результаті чого загальна економія за трьома тендерами становила понад 500 млн гривень.

"Тендерні процедури і подальша реалізація проєктів на всіх етапах проходили під пильним контролем з боку Міністерства інфраструктури України, експертного середовища, засобів масової інформації та громадськості", - наголосили в АМПУ.

Зазначається, що Адміністрація морпортів готова співпрацювати з детективами і надавати всю необхідну інформацію.

Нагадаємо, у вересні минулого року екскерівникам АМПУ вручили обвинувальний акт у справі про присвоєння 247 млн гривень.

Протягом 2015-2016 років ДП "АМПУ" здійснило низку закупівель послуг на днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського і Маріупольського морських портів. За результатами торгів, зокрема, були укладені два договори з ТОВ "Техморгідробуд Миколаїв". Держпідприємство проігнорувало зауваження Держфінінспекції про незаконність тендеру і замовило роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram