ГоловнаПолітика

Разумков підписав закон про легалізацію видобутку бурштину

Передбачено введення тимчасового мораторію на вивезення необробленого бурштину за кордон.

Разумков підписав закон про легалізацію видобутку бурштину
Фото: facebook/Владимир Струмковский

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав законопроєкт №2240 про легалізацію видобування бурштину і введення штрафу за його незаконний видобуток розміром від 3 тис. до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. гривень до 170 тис. гривень) або позбавлення волі на термін від 2 до 3 років.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Згідно із законопроєктом, спецдозвіл на вивчення і розробку родовища з подальшим видобуванням бурштину видається терміном до 5 років, при цьому площа ділянки, на яку видається спецдозвіл, не може перевищувати 10 га.

"Проблема незаконного видобутку бурштину сягнула критичної точки: більш ніж 80 тис. недобросовісних надрокористувачів уникають сплати податків і не несуть ніякої відповідальності за ухилення від рекультивації земель, завдаючи непоправної шкоди надрам", - цитує пресслужба Державної служби геології і надр слова голови відомства Романа Опімаха з нагоди прийняття законопроєкту.

У Держгеології відзначили, що, зокрема, передбачено введення тимчасового мораторію на вивезення необробленого бурштину за кордон, а за нелегальний видобуток вводиться кримінальна відповідальність.

Незаконний видобуток, збут, придбання, зберігання, передача, пересилання, перевезення та переробка бурштину, походження якого не підтверджується відповідними документами, карається штрафом від 51 тис. гривень до 170 тис. гривень або обмеженням волі на термін від 2 до 3 років, або позбавленням волі на той самий термін.

Також передбачено штраф до 5,1 тис. гривень за ведення видобутку з використанням обладнання, яке підлягає обов'язковій сертифікації, або показники безпеки якого наводяться в нормативних документах і підлягають підтвердженню відповідності шляхом сертифікації, але не пройшли її.

Нагадаємо, Верховна Рада 19 грудня прийняла в цілому законопроєкт №2240 про врегулювання видобутку бурштину. Це рішення підтримали 279 депутатів за необхідного мінімуму 226 голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram