ГоловнаПолітика

Разумков підписав закон про штраф у розмірі до 85 тис. гривень за "кнопкодавство"

Документ передано на підпис президенту.

Разумков підписав закон про штраф у розмірі до 85 тис. гривень за "кнопкодавство"
Фото: facebook/Владимир Струмковский

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон про введення штрафу в розмірі до 85 тис. гривень за неперсональне голосування депутатом парламенту.

Про це свідчать дані на сторінці законопроєкту №2148 на сайті Ради.

Відзначають, що документ передано на підпис президенту.

Як повідомляли, цей закон вводить покарання за голосування замість іншого депутата у вигляді штрафу від 3 тис. до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів (51-85 тис. гривень). Апарату Ради необхідно буде забезпечувати відеофіксацію голосування.

Спікер парламенту уповноважений повідомляти про факти "кнопкодавства". Потім він повинен буде доручити лічильній комісії вилучити картку такого депутата і провести голосування повторно. Також спікер Ради повинен буде доручити апарату підготувати повідомлення про порушення, яке разом із протоколом, стенограмою, стенографічним бюлетенем відповідного засідання і відеозаписом він направить у Державне бюро розслідувань.

Закон набуде чинності наступного дня після опублікування.

Нагадаємо, 19 грудня Рада проголосувала за введення штрафу в розмірі до 85 тис. гривень за неперсональне голосування.

У серпні президент Володимир Зеленський пропонував позбавляти депутатів мандатів за прогули і "кнопкодавство".

Перший випадок "кнопкодавства" в Раді дев'ятого скликання зафіксували 10 вересня. Відзначився мажоритарник Олександр Ковальов, якого обрали в найменшому прифронтовому окрузі №51 у Донецькій області. Він натискав кнопку на місці ще одного позафракційного мажоритарника з Донецької області Максима Єфимова. Це сталося під час голосування за проєкт закону про імпічмент за основу. 11 вересня депутат від "Слуги народу" Олена Копанчук проголосувала замість однопартійця В'ячеслава Рубльова, а Сергій Литвиненко проголосував за іншого "слугу", ймовірно, Олександра Скічка. Після цього нардепи публічно вибачилися за "кнопкодавство" і пообіцяли перерахувати місячну зарплату на благодійність.

Відзначимо, що спробу впровадити і контролювати персональне голосування депутатів Верховної Ради робили в 2012 році. Тоді парламент ухвалив закон, який зобов'язує депутатів ставити особистий підпис перед початком засідання парламенту, а також обов'язкове голосування депутата, навіть якщо він "утримався".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram