ГоловнаПолітика

У Зеленського пообіцяли новий законопроєкт про позбавлення нардепів мандата за "кнопкодавство"

В ОП не згодні з деякими аргументами Конституційного Суду.

У Зеленського пообіцяли новий законопроєкт про позбавлення нардепів мандата за "кнопкодавство"
Фото: сатй Партии регионов

У президента Володимира Зеленського не згодні з деякими аргументами Конституційного Суду щодо законопроєкту про відповідальність депутатів Верховної Ради за прогули і неперсональне голосування і готують новий.

Про це повідомив представник президента в КС Федір Веніславський, передає "Інтерфакс-Україна".

Веніславський наголосив, що президент "поважає і буде виконувати рішення КС про невідповідність Конституції його законопроєкту, але деякі аргументи КС "штучно притягнуті".

"Ми вважаємо, що рішення Конституційного Суду, яким би воно не було, є остаточним і обов'язковим для всіх, тому ми його змушені будемо виконувати. І, звісно, цей законопроєкт, за яким КС дав негативний висновок, розглядатися не буде", - зазначив представник президента.

При цьому, на його думку, у висновку КС не було наведено "незаперечну юридичну аргументацію, яка була б для нас очевидною, що це не відповідає Конституції України".

"Деякі аргументи, скажімо так, дуже штучно притягнуті до оцінки змісту цього законопроєкту, але рішення Конституційного Суду - це рішення КС", - підкреслив Веніславський.

Він також зазначив, що в рішенні КС ідеться, що відсутність депутата на третині пленарних засідань парламенту чи засідань комітету в рамках однієї сесії не можна порівнювати з наслідками втрати мандата, але при цьому будь-який громадянин України в разі тригодинної відсутності на робочому місці може бути звільнений.

"Окрім того, КС вважає, що в разі неперсонального голосування депутата має бути не просто рішення суду для позбавлення його мандата, а ще й рішення Ради, яка повинна з'ясувати позицію народного депутата, чому він так проголосував. Цим, на наш погляд, також були доволі штучно збільшені гарантії для депутата порівняно з іншими людьми", - додав Веніславський.

За його словами, найближчим часом Офіс президента підготує новий законопроєкт і, з урахуванням позиції КС, буде виправлено ті недоліки, на які вказав суд.

Нагадаємо, КСУ визнав неконституційним законопроєкт Зеленського про позбавлення нардепів мандата за "кнопкодавство" і прогули. Суд вирішив, що така ініціатива суперечить ст. 157 Основного закону.

19 грудня Рада проголосувала за введення штрафу в розмірі до 85 тис. гривень за неперсональне голосування. Сьогодні, 27 грудня, законопроєкт підписав спікер парламенту Дмитро Разумков і передав документ на підпис президенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram