ГоловнаПолітика

КСУ визнав неконституційним законопроєкт Зеленського про позбавлення нардепів мандата за "кнопкодавство" і прогули

Суд вирішив, що така ініціатива суперечить ст. 157 Основного закону.

КСУ визнав неконституційним законопроєкт Зеленського про позбавлення нардепів мандата за "кнопкодавство" і прогули
Фото: 24 Канал

Конституційний Суд України визнав неконституційними положення запропонованого президентом Володимиром Зеленським законопроєкту про позбавлення нардепів мандата за прогули і неперсональне голосування. Про це пише Liga.net.

"Конституційний Суд надав негативний висновок", - заявив представник президента в КСУ Федір Веніславський.

Конституційний Суд вирішив, що така ініціатива суперечить ст. 157 Основного закону. Відзначають, що з повним рішенням суду Веніславський ще не ознайомлений. Висновок щодо законопроєкту №1027 має бути опубліковано на сайті КСУ сьогодні, 26 грудня.

Нагадаємо, положення цього проєкту закону передбачали припинення повноважень нардепа, якщо він вийшов з громадянства України або виїхав на постійне місце проживання за кордон; був відсутній без поважної причини на третині пленарних засідань парламенту за час однієї сесії (за рішенням Верховного Суду); суд встановив, що нардеп здійснював неперсональне голосування.

Нині є сім підстав для дострокового припинення депутатських повноважень: особиста заява, обвинувальний вирок, недієздатність або зникнення, припинення громадянства або еміграція, несумісні з мандатом обставини, невходження до фракції своєї партії або вихід з неї, а також смерть.

Нагадаємо, 30 серпня президент Володимир Зеленський запропонував ввести додаткові підстави для дострокового припинення повноважень народного депутата України.

3 вересня Верховна Рада попросила Конституційний Суд оцінити конституційність законопроєкту №1027 президента Володимира Зеленського про позбавлення депутатів мандатів за прогули і неперсональне голосування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram