ГоловнаПолітика

Зеленський запропонував скасувати обов'язковість застав для підозрюваних у корупції

Рада восьмого скликання прийняти такий закон не змогла.

Зеленський запропонував скасувати обов'язковість застав для підозрюваних у корупції
Фото: Макс Левин

Президент Володимир Зеленський запропонував скасувати обов'язковість застав для підозрюваних в корупційних злочинах.

Про це йдеться в законопроєкті №2620 від 18 грудня, який вніс президент як невідкладний.

Він пропонує внести зміни до статті 183 Кримінального процесуального кодексу про утримання під вартою. У разі прийняття цього законопроєкту слідчий суддя на свій розсуд зможе не визначати розмір застави в кримінальному провадженні під час тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину.

У пояснювальній записці йдеться, що під час нинішньої ситуації корупціонери, маючи фінансові можливості, можуть внести заставу і уникнути утримання під вартою.

"Перебуваючи на волі, ці особи мають можливість активно протидіяти зусиллям правоохоронних органів, перешкоджати встановленню істини шляхом знищення документів, речових доказів, залякування осіб, які можуть бути свідками або потерпілими, тощо. За таких обставинах у підозрюваного формується почуття безкарності, відверта зневага до обставин, які свідчать про його винність, і, як наслідок, створюються умови для здійснення подібних дій в майбутньому", - йдеться в документі.

Нагадаємо, у Верховній Раді VIII скликання було зареєстровано кілька законопроєктів, які посилюють процедуру виходу під заставу для корупціонерів. Один з них, що вніс Кабмін, навіть пройшов розгляд комітетів і був включений до порядку денного засідань Верховної Ради. Однак профільний комітет рекомендував не приймати цей законопроєкт, пояснюючи, що він порушить права людини і спричинить позови до Європейського суду. У підсумку в 2016 році цей законопроєкт був відкликаний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram