ГоловнаПолітика

Рада прийняла за основу законопроєкт про кримінальну відповідальність "злодіїв у законі"

До Кримінального кодексу запропоновано ввести визначення цього поняття.

Рада прийняла за основу законопроєкт про кримінальну відповідальність "злодіїв у законі"
Фото: Анна Стешенко

Верховна Рада України 19 грудня прийняла за основу законопроєкт, який вводить кримінальну відповідальність для "злодіїв у законі".

За документ "Про внесення змін до Кримінального кодексу щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною групою", віддали голос 264 нардепи, йдеться на сайті Ради.

Запропоновані зміни до КК України передбачають визнання злочину вчиненим злочинною групою, якщо до нього причетне стійке ієрархічне об'єднання у складі п'яти і більше осіб, учасником, організатором, керівником і координатором якого є "злодій у законі". Також у ст. 28 Кримінального кодексу вводиться поняття "злодій у законі".

Крім цього, встановлюються правила кваліфікації дій, вчинених особою в складі або в інтересах злочинної організації або спільноти.

Нагадаємо, 3 грудня президент України Володимир Зеленський подав у Верховну Раду проєкт закону, що передбачає кримінальну відповідальність за перебування осіб у статусі "злодія в законі".

Верховна Рада 8-го скликання в 2016 році відмовилася підтримати подібний законопроєкт і ввести поняття "злодій у законі" в Кримінальний кодекс.

Законопроєкт передбачав за подібну діяльність позбавлення волі на термін від 10 до 15 років або до довічного ув'язнення з конфіскацією майна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram