ГоловнаПолітика

Російський "Меморіал" визнав політв'язнем українця Олександра Марченка

Громадянин України очікує вироку в СІЗО Краснодара.

Російський "Меморіал" визнав політв'язнем українця Олександра Марченка
Александр Марченко
Фото: memohrc.org

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політичним в'язнем громадянина України Олександра Марченка.

Про це йдеться на сайті організації.

Повідомляють, що українця Олександра Марченка затримали спецслужби самопроголошеної "ДНР" 17 грудня 2018 року. Після двох місяців в ізоляторі "МДБ ДНР" 18 лютого 2019 року Марченка доправили на кордон Донецької та Ростовської областей і передали представникам ФСБ Росії. Кримінальну справу проти Марченка порушили лише 30 квітня 2019 року. Майже два з половиною місяці його утримували за допомогою адміністративних арештів, а також у депортаційному центрі Краснодарського краю. Однак Олександра не видворили в Україну, а помістили в слідчий ізолятор, звинувативши в підготовці до придбання і незаконного переміщення з території Росії продукції військового призначення (ч. 1 ст. 30 КК, ч. 1 ст. 226.1 КК).

На думку слідства, Марченко зі спільником із Росії навесні 2018 року розробив план придбання і провезення через російсько-український кордон двох комплектів електровакуумних приладів (клістронів), призначених для використання в зенітно-ракетному комплексі моделі С-300. Захист Марченка заявляв про його невинуватість, тортурні умови утримання в "ДНР" і про самообмову, зроблену на кордоні через примус спецслужб.

"Меморіал" вивчив доступні матеріали адміністративних і кримінальних справах і з'ясував, що Марченко багаторазово і без проблем перетинав кордон Росії, нібито вже здійснюючи інкриміновану йому підготовку до злочину. "Однак поштовхом до переслідування стало тільки перебування в ізоляторі "МДБ ДНР" - на території, де не чинні норми українського, російського і міжнародного права, що викликає недовіру до отриманих там свідчень", - зазначають правозахисники. Однак навіть вони не стали причиною негайного переслідування - в Росії понад два місяці Марченко під надуманими приводами перебував у спецприймальнику для адміністративно заарештованих і в Центрі для іноземців і осіб без громадянства.

У "Меморіалі" пов'язують відсутність слідчих дій з переговорами України і Росії про формат обміну полоненими. "По суті, справа залежить не від збору і дослідження доказів провини або невинуватості Марченка, не від змагального судового процесу, а від непублічних домовленостей різних рівнів. Ми вважаємо, що позбавлення Марченка волі мотивовано, з одного боку, антиукраїнською кампанією російської влади, а з іншого - її прагненням обґрунтувати тезу про масштабні зовнішні загрози для безпеки країни все новими штучними «шпигунськими» справами", - вважають правозахисники.

Нагадаємо, в жовтні проросійські бойовики терористичного угруповання "ДНР" засудили до 15 років позбавлення волі українського журналіста Станіслава Асєєва, автора колонок для проекту "Радіо Свобода. Донбас.Реалії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram