ГоловнаПолітика

Трамп не вперше пропонував Україні "послугу за послугу", - NYT

Отримання "джавелінів" стало можливим після того, як Луценко заморозив справи, пов'язані з розслідуванням Роберта Мюллера.

Трамп не вперше пропонував Україні "послугу за послугу", - NYT
Фото: пресс-служба президента

Задовго до телефонного дзвінка президенту України, який призвів до розслідування в рамках процедури імпічменту, президент США Дональд Трамп нібито пропонував "послугу за послугу" іншому українському лідерові, який відчайдушно шукав американської допомоги для боротьби його країни проти російської агресії - Петру Порошенкові.

Про це повідомляє Російська служба Голосу Америки з посиланням на New York Times.

"Після перемоги Дональда Трампа на виборах 2016 року адміністрація Порошенка намагалася налагодити контакти з новим американським президентом. Українському лідерові вдалося досягти позитивних результатів, що призвело, серед іншого, до скасування мораторію на постачання летального озброєння Україні - і Київ отримав довгоочікувані "джавеліни". Однією з причин стало замороження тодішнім генпрокурором України Юрієм Луценком справ, пов'язаних із розслідуванням Роберта Мюллера", - йдеться в повідомленні.

"Чи була "послуга за послугу" зроблена прямо і хто озвучив цей принцип - питання відкрите. Є переконливі непрямі докази, що свідчать про те, що Руді Джуліані під час його різних поїздок в Україну міг порушити це питання, що він був би вдячний, якби Україна припинила розслідування проти Пола Манафорта. Добре відомо, що Україна була дуже зацікавлена в тому, щоб закупити "джавеліни", - зазначив директор Центру Байдена Майкл Карпентер.

У травні 2018 року троє сенаторів написали лист на ім'я Юрія Луценка. Зокрема, американські законодавці цікавилися, чи робила Генпрокуратура України кроки, які завадили б розслідуванню Мюллера. Також у листі порушувалося питання - чи обговорювалося в будь-якому контексті розслідування Мюллера під час спілкування українського та американського уряду (і окремих чиновників), під час зустрічі президентів Трампа і Порошенка в Нью-Йорку 2017 року.

Нагадаємо, у вересні в американських ЗМІ з'явилася інформація про те, що президент США в телефонній розмові тиснув на президента Зеленського, щоб в Україні відкрили розслідування дій Байдена, і погрожував відкликати надання Україні фінансової допомоги, раніше виділеної Конгресом.

На цій підставі Палата представників Конгресу США 24 вересня почала розслідування в рамках імпічменту президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram