ГоловнаПолітика

Зеленський ветував закон "Слуги народу" про верифікацію соцвиплат (оновлено)

Автором законопроєкту був голова фінансового комітету.

Зеленський ветував закон "Слуги народу" про верифікацію соцвиплат (оновлено)
Фото: Михаил Палинчак

Президент України Володимир Зеленський 7 листопада ветував закон про верифікацію пенсій і інших державних виплат, прийнятий Верховною Радою 17 листопада.

Про це свідчить інформація в картці відповідного законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Автором законопроєкту був голова фінансового комітету, член фракції "Слуги народу" Данило Гетманцев.

Пропозицій Зеленського до законопроєкту поки що немає.

Оновлення 16:48. Пресслужба Мінфіну повідомила, що вето має технічний характер і не ставить хрест на законопроєкті.

"Президентське вето на законопроєкт про верифікацію зумовлене суто технічною неузгодженістю з прикінцевими положеннями, яку скоро буде усунено. Я впевнений, що парламент незабаром підтримає цей законопроєкт із пропозиціями президента. Для введення верифікації в цілому це означає несуттєву затримку", - сказав заступник міністра фінансів Павло Ходаковський.

У прийнятому законопроєкті було зазначено, що верифікація передбачає збір і перевірку достовірності інформації, яка подається для призначення соцвиплат, з державних реєстрів в автоматичному режимі. Орган, який здійснює верифікацію, зможе отримувати паспортні дані одержувача допомоги, інформацію про зареєстроване і фактичне місце проживання, випадки перетину кордону і в'їзду/виїзду на окуповану територію, ідентифікаційний код, дані про банківські рахунки.

Також законопроєктом визначено підходи до повернення неправомірно отриманої реципієнтом державної виплати.

Порядок здійснення верифікації та моніторингу держвиплат повинен встановити Кабінет Міністрів.

При цьому орган верифікації буде уповноважений користуватися Національною системою конфіденційного зв'язку та іншими технічними засобами.

Нагадаємо, процес верифікації соцвиплат почався ще в грудні 2015 року, коли Мінфіну дали допуск до банківської таємниці, але без особливого успіху через конфлікт між міністерствами і проблеми з розрізненістю державних реєстрів.

У 2018 році Конституційний Суд тимчасово заборонив Мінфіну збирати персональні дані під час верифікації соцвиплат, у зв'язку з чим довелося міняти редакцію одного з пунктів Бюджетного кодексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram