ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін отримав допуск до банківської таємниці громадян для виявлення "мертвих душ"

Рада дозволила верифікацію соцвиплат.

Мінфін отримав допуск до банківської таємниці громадян для виявлення "мертвих душ"
Фото: newtortuga.com

Верховна Рада наділила Міністерство фінансів правом допуску до банківської таємниці громадян під час моніторингу пенсій, допомоги, пільг, субсидій, інших соціальних виплат під час проведення контролю за виконанням бюджетного законодавства.

Таку норму містить законопроект №3629, за який проголосували 227 народних депутатів. Норму про включення Мінфіну в перелік органів, які мають право на розкриття банківської таємниці, прописано в законопроекті №3628 ("за" - 228 депутатів).

Як повідомляє "Фінклуб", ці закони призначені для верифікації одержувачів пенсій і соціальної допомоги, а також підвищення їхньої адресності.

"Прийняття законопроекту №3628 дозволить провести верифікацію одержувачів держпідтримки, всіх соцвиплат і пенсій, які отримують громадяни, а не «мертві душі». Ми плануємо від реалізації цього заходу економити щонайменше 5 млрд грн. А також підвищити адресність надання соцдопомоги і керуватися принципом, що допомогу повинні отримувати ті, хто її потребує. Заможні родини не повинні її отримувати", - цитує видання заступника міністра фінансів Романа Качура.

"Якщо людина зареєстрована й офіційно працює в с. Пациків Івано-Франківської області в якійсь бюджетній організації, а картка для виплати зарплати зареєстрована у відділенні банку в Києві і саме в Києві проходять усі транзакції по картці, то це може означати і про те, то людина дійсно працює в селі, а картку віддала дитині, яка поїхала навчатися до Києва, а може свідчити про те, що зарплата просто оформлена на фіктивного працівника. Виявлення цього факту дозволить уникнути виплати неправомірним одержувачам", - говорять у Мінфіні.

Дотепер банківську таємницю могли розкрити за запитом фізособи, за рішенням суду, на письмовий запит правоохоронних або податкових органів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram