ГоловнаПолітика

У США оприлюднили листування Волкера про тиск на Зеленського заради розслідування стосовно Байдена

Голова посольства США Вільям Тейлор бачив у позиції Трампа quid pro quo.

Зліва-направо: Курт Волкер, Вільям Тейлор, Гордон Сондленд і Андрій Єрмак
Фото: колаж Lb.ua
Зліва-направо: Курт Волкер, Вільям Тейлор, Гордон Сондленд і Андрій Єрмак

Демократи в Конгресі оприлюднили листування Курта Волкера, який подав у відставку з посади спецпредставника США. Воно свідчить, що не тільки Трамп, а й американські дипломати тиснули на Володимира Зеленського з метою розслідування стосовно сім'ї Байдена.

В оприлюдненому листуванні, яке охоплює період з середини липня до початку вересня, брали участь голова посольства США Вільям Тейлор, посол США в Євросоюзі Гордон Сондленд, помічник Зеленського Андрій Єрмак. Також там згадується адвокат Трампа Руді Джуліані й інші американські дипломати і політики.

Переговори свідчать, що американські дипломати намагалися змусити Зеленського офіційно заявити про розслідування проти Байдена. Це повинно було відкрити шлях до отримання військової допомоги і зустрічі в Білому домі.

19 липня Волкер, Сондленд і Тейлор обговорювали майбутню телефонну розмову Трампа і Зеленського. Під час бесіди Волкер говорив, що "головне, щоб Зеленський [під час розмови] сказав, що він допоможе з розслідуванням".

Через два дні Тейлор після розмови з секретарем РНБО Олександром Данилюком передав, що Зеленський хоче, щоб Україну сприймали серйозно, а не просто як "інструмент у внутрішній політиці Вашингтона, пов'язаної з переобранням".

25 липня Єрмак написав Волкеру, що "розмова [між президентами] пройшла чудово" і Трамп запропонував вибрати будь-яку зручну дату для зустрічі із Зеленським у Білому домі. Президент України вибрав дати з 20 по 22 вересня.

Підтвердження дати візиту не було, оскільки з'ясувалося, що Трамп хоче "практичних результатів", тобто заяви Зеленського про розслідування щодо втручання у вибори в США 2016 року і з приводу Burisma. 10 серпня Єрмак написав Волкеру, що "логічно було б зробити це після того, як ми отримаємо підтвердження за датою".

"Як тільки ми отримаємо дату, ми зберемо пресбрифінг, оголосимо про майбутній візит і бачення щодо перезавантаження відносин США і України, включаючи, з-поміж іншого, розслідування щодо Burisma і втручання у вибори", - писав Єрмак.

Судячи з листування, американська сторона просила в України чернетку майбутньої заяви Зеленського.

Незабаром після цього виникла ще одна проблема. 28 серпня Єрмак прочитав на Politico статтю про те, що Трамп затримує військову допомогу Україні, і попросив Волкера обговорити це.

1 вересня Тейлор попросив учасників листування прояснити: "Ми тепер говоримо, що допомога в сфері безпеки і зустріч у Білому домі залежать від розслідувань?"

Прямої відповіді в листуванні немає, але пізніше Вільям Тейлор прямо пише, що такий підхід є quid pro quo (послуга за послугу), через який Трампу загрожує імпічмент. "Я думаю, що затримувати допомогу в сфері безпеки заради допомоги в політичній кампанії, - це божевілля", - писав Тейлор. Він відзначав, що затримкою допомоги США і так уже похитнули довіру України до себе, а росіянам тільки цього і треба.

При цьому посол Сондленд наполягав, що Тейлор помиляється в намірах Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram