ГоловнаПолітика

При Офісі президента створили тимчасову Раду з питань свободи слова

Незалежним ЗМІ в участі Ради відмовили.

При Офісі президента створили тимчасову Раду з питань свободи слова
Фото: president.gov.ua

В Офісі президента пройшла зустріч з журналістами, де була створена тимчасова Громадська рада, до завдань якої входить розробка положення про Громадську раду з питань свободи слова та захисту журналістів.

Як повідомляє Укрінформ, до складу Ради увійшли п'ятнадцять осіб, серед яких шість представників медіа, шість - від громадських медійних організацій і троє - "за посадою": представник НСЖУ, Незалежної медіапрофспілки і один представник з Офісу президента.

Членами Ради від медіаспільноти стали Наталія Гуменюк, Вадим Міський, Наталія Влащенко, Павло Єлізаров, Михайло Ткач, Данило Яневський. Двоє останніх не були присутні, тому з часом можуть взяти самовідвід.

Від медійних громадських організацій до складу Ради увійшли: Тетяна Лебедєва, Світлана Остапа, Діана Дуцик, Тарас Шевченко, Тетяна Попова, Олександр Бурмагін.

Офіс президента в Раді представляє Максим Кречетов, від НСЖУ увійде Сергій Томіленко, а від медіапрофспілки Сергій Штурхецький.

"Співробітник інформаційного департаменту ОПУ Максим Кречетов поінформував, що тимчасова Громадська рада формуватиме положення, фактичний функціонал Громадської ради з питань свободи слова та захисту журналістів. А кожен член тимчасової Громадської ради відповідатиме за певний напрям і готуватиме розробку положення за цією порадою щодо конкретної проблематики. Пропозиції до складеного проєкту зможуть подавати всі присутні. Кречетов припустив, що, можливо, настав час переосмислити значення термінів свобода слова, журналістська відповідальність і дотримання стандартів", - йдеться в повідомленні.

Раніше Українські Новини заявили, що Офіс президента відмовив інформаційному агентству в участі в роботі Ради зі свободи слова, "грубо порушивши свої ж правила".

"Схоже, що Зеленський хоче замість Ради зі свободи слова створити "гурток медіаобслуги" - тільки для лояльних до нього журналістів. І для цього з Ради виключають незалежні редакції. Водночас включають підконтрольне владі урядове агентство. Там є багато шанованих журналістів, але чи зможуть вони ставити перед президентом (по суті - начальником свого начальника) питання безкарності злочинів проти журналістів, безпеки, атак на представників ЗМІ або спроб обмежити свободу медіа новою владою?" - зазначив директор "Українських Новин" Денис Іванеско.

Головний редактор РБК-Україна Сергій Щербина, присутній на засіданні в ОП з питання виборів членів Ради зі свободи слова при президентові, повідомив, що одним із завдань Ради обговорювалося опрацювання ідеї про введення національної прескарти.

"Цей документ, як я зрозумів учасників обговорення, має на меті давати статус журналіста, а за проступки такого статусу можна позбавити. Легко припустити, що за принципом наявності національної прескарти буде даватися акредитація в парламент, на події за участю президента тощо", - написав він у фейсбуці.

Головред РБК-Україна виступив "категорично проти такої ініціативи, яка неминуче призведе до появи "святої інквізиції". Або в державному образі, або у вигляді якої-небудь профільної "комсомольської" організації, або їх міксу. До яких потім потрібно буде ходити на уклін за званням будинку високої культури побуту".

"Фактично, це механізм регулювання професії, який хтось неминуче осідлає", - заявив Сергій Щербина.

Нагадаємо, раніше глава ОП Андрій Богдан заявив, що команді президента не потрібні журналісти для спілкування з суспільством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram