ГоловнаПолітика

Кличко розкритикував законопроєкт про призначення виборів мера Києва на 8 грудня

Мер також пригрозив розпустити міськраду в разі неявки депутатів ради на засідання.

Кличко розкритикував законопроєкт про призначення виборів мера Києва на 8 грудня
Виталий Кличко
Фото: facebook/Кличко - мер

Мер Києва Віталій Кличко вважає законопроєкт №2143 про призначення виборів мера Києва на 8 грудня таким, що підсилює централізацію.

Про це він заявив на пресконференції, передають "Українські новини".

"Попередньо можу сказати, що цей законопроєкт руйнує місцеве самоврядування, можливість киян обирати владу. Такого немає ні в одному європейському місті і я переконаний, що такі кроки робляться не для децентралізації. Це, навпаки, централізація влади", - сказав Кличко.

Мер також виступив за оцінку законопроєкту міжнародною та українською громадськістю, а також Венеціанською комісією перед його розглядом у парламенті.

"Якщо хочуть киянам спускати згори людину, яка не відповідає перед ними, а повноваження київського керівника мінімізують, тобто він не може виконувати свої прямі обов'язки перед громадськістю - це недемократично", - підкреслив Кличко.

Він також пригрозив розпустити Київську міську раду в разі неявки депутатів ради на засідання.

"Якщо депутати не хочуть брати участь з різних політичних причин, то вони не відповідають ключовій вимозі - відповідальності перед киянами, які їх обрали представляти їхні інтереси. Якщо вони не хочуть працювати - не залишиться іншого виходу, крім як дострокові вибори, щоб пройшли нові", - сказав Кличко.

Мер підкреслив, що перед депутатами стоять питання опалювального сезону, зарплати вчителів, проєкт бюджету столиці на 2020 рік і розвиток інфраструктури. У вівторок ввечері Кличко має намір провести консультації з головами фракцій міськради з цього приводу.

Нагадаємо, 16 вересня на сайті Ради з'явився проєкт закону про внесення змін до закону "Про столицю України - місто-герой Київ", який передбачає проведення виборів мера Києва в грудні 2019 року. Також він розділяє посади мера і голови КМДА і повертає районні ради. Ініціаторами документа є 39 нардепів на чолі з головою комітету з питань місцевого самоврядування Андрієм Клочком. Серед них 36 - з фракції "Слуга народу".

4 вересня Кабмін підтримав звільнення Кличка з посади голови КМДА. Раніше уряд Володимира Гройсмана відмовлявся розглядати це питання.

Сам Кличко вважає, що наступні вибори в столиці можуть стати безглуздими, якщо ці дві посади розділять. Незважаючи на таку позицію, він планує брати в них участь і упевнений у перемозі. При цьому Кличко назвав дострокові вибори в Києві "великою помилкою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram