ГоловнаПолітика

НБУ назвав Гонтареву жертвою терору

"Це вже не низка інцидентів, це - терор. Його мета - залякати реформаторів".

НБУ назвав Гонтареву жертвою терору
Фото: Сергей Нужненко

Правління Національного банку України вважає, що колишня голова НБУ Валерія Гонтарева стала жертвою цілеспрямованого терору.

Про це йдеться на сайті НБУ у зв'язку з підпалом будинку Гонтаревої під Києвом.

"Ми, правління Національного банку України, публічно заявляємо про неприпустимість цілеспрямованих, системних атак на ексголову центробанку Валерію Гонтареву і в її особі - на всіх реформаторів, які працювали і працюють на благо України. Це вже не низка інцидентів, це - терор. Його мета - залякати реформаторів, минулих і нинішніх, паралізувати нашу діяльність, змусити нас мовчати", - сказано в заяві правління.

Регулятор вважає такі події загрозою демократії, реформам, конституційним правам і свободам громадян і руйнуванням моральних цінностей демократичного суспільства на користь терору.

"Ми вимагаємо дій. Правоохоронні органи повинні невідкладно забезпечити проведення неупередженого прискореного розслідування цієї серії атак, а також правопорушень власників і акціонерів неплатоспроможних банків, інформацію про яких Національний банк раніше передав у правоохоронні органи", - заявив НБУ.

Нагадаємо, що Валерія Гонтарева зараз проживає у Великобританії, оскільки після звільнення з НБУ отримала місце в Лондонській школі економіки.

Наприкінці серпня 2019 року Гонтарева потрапила в Лондоні під машину і була госпіталізована. Її очікує тривалий курс реабілітації після отриманих травм.

На початку вересня 2019 року в центрі Києва згорів автомобіль невістки Гонтаревої.

12 вересня співробітники ДБР вломилися в її квартиру в центрі Києва.

Уночі 17 вересня Гонтаревій спалили будинок у селі Гореничі під Києвом.

Ексголова НБУ заявляла, що якщо її "продовжать гнобити", вона проситиме політичного притулку у Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram