ГоловнаПолітика

Голова місії ООН закликала ВР дозволити переселенцям голосування на місцевих виборах

Матильда Богнер також вважає обов'язком Україні виплачувати пенсії жителям окупованих територій.

Голова місії ООН закликала ВР дозволити переселенцям голосування на місцевих виборах
Матильда Богнер
Фото: spring96.org

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні закликає Верховну Раду надати тимчасово переміщеним особам можливість голосувати на майбутніх місцевих виборах. Про це сьогодні на пресконференції заявила голова місії Матильда Богнер, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ми закликаємо парламент вжити заходів для того, щоб надати ТПО і трудовим мігрантам можливість проголосувати на місцевих виборах, запланованих на 2020 рік", - сказала голова Моніторингової місії ООН.

Вона зазначила, що Моніторингова місія буде стежити за розвитком подій навколо Виборчого кодексу, на який президент України Володимир Зеленський наклав вето, надавши парламенту 30 днів на внесення змін у документ.

Богнер наголосила на необхідності вирішити проблему з виплатою пенсій жителям тимчасово непідконтрольних територій Донбасу: "Пенсії слід виплачувати всім, хто має на них право, незалежно від місця їх проживання. Це наполеглива рекомендація. І ми сподіваємося, що новий уряд буде вважати її одним із пріоритетів" .

Крім того, в Місії зазначають, що потрібно знайти механізм погашення заборгованості з виплати пенсій.

Разом із тим Місія ООН вважає позитивним знаком рішення Кабінету Міністрів про компенсації сім'ям, чиї будинки зруйновано внаслідок конфлікту на Донбасі. Однак низка питань викликає в неї занепокоєння, зокрема умова, згідно з якою претенденти на компенсації повинні проживати в тому самому населеному пункті, де розташоване зруйноване житло, а також те, що кошти на ці потреби будуть передбачені в бюджеті після 2020 року.

Нагадаємо, владна партія "Слуга народу" має намір завершити реформу децентралізації і провести місцеві вибори вже у квітні 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram