ГоловнаПолітика

Пленум Верховного Суду виступив проти президентського законопроєкту про діяльність органів суддівського управління

"Законопроєкт №1008 ніяк не доводить необхідність скорочення Верховного Суду".

Пленум Верховного Суду виступив проти президентського законопроєкту про діяльність органів суддівського управління
Валентина Данишевская
Фото: Макс Требухов

Пленум Верховного Суду 16 вересня виступив проти президентського законопроєкту про діяльність органів суддівського управління (№1008), угледівши в ньому ризики не тільки для Верховного Суду, а й усієї судової влади.

Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

При цьому ВС підтримав пропозицію зрівняти у виплаті винагороди суддям першої та апеляційної інстанцій, як тим, хто пройшов успішно кваліфікаційне оцінювання, так і тим, хто ще не завершив його.

"Президентський законопроєкт №1008 ніяк не доводить необхідність скорочення Верховного Суду. У ньому констатуються переважно проблеми ВККС, Вищої ради правосуддя, проблеми кваліфоцінювання, нерівність в оплаті праці суддів і відсутність їх достатньої кількості", - зазначила голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя вважає, що окремі положення законопроєкту №1008 викликають застереження і ставлять під сумнів гарантії незалежності судової гілки влади.

Цей законопроєкт, зокрема, пропонує зменшити склад Верховного Суду з 200 суддів до 100 суддів. Згідно з чинним законодавством, до Верховного Суду входять щонайбільше 200 осіб. Також пропонується уповноважити Вищу раду правосуддя призначати членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і скоротити кількість членів ВККС з 16 до 12.

Законопроєкт передбачає, що термін повноважень члена комісії становитиме чотири роки; одна людина не зможе здійснювати повноваження члена ВККС два терміни поспіль.

Призначення на посади 12 членів ВККС буде здійснюватися Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу. Вища рада правосуддя утворює конкурсну комісію, до складу якої входитимуть три людини, обрані Радою суддів України з-поміж її членів; три людини з числа міжнародних експертів, запропонованих до складу громадської ради міжнародних експертів міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції.

Підставою для перезапуску ВККС президент вважає її незадовільну роботу в нинішньому форматі.

Згідно з чинним законодавством, до складу ВККС обирають або призначають 16 членів: з'їздом суддів України - вісім; з'їздом представників юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ - два; з'їздом адвокатів України - два; уповноваженим Верховної Ради з прав людини - два; головою Державної судової адміністрації України - два.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram