ГоловнаПолітика

Посол КНР: США не мають права "нахабно втручатися" у співпрацю України та Китаю у військовій сфері

За його словами, усі звинувачення на адресу Китаю в крадіжці технологій - чистої води наклеп.

Посол КНР: США не мають права "нахабно втручатися" у співпрацю України та Китаю у військовій сфері
Посол КНР в Украине Ду Вэй
Фото: Анна Стешенко

Посол КНР в Україні Ду Вей заявив, що США не мають права "нахабно втручатися" у співпрацю  України та Китаю у військовій сфері. Про це він сказав на брифінгу, передає  кореспондент LB.ua.

«Днями радник президента США з національної безпеки Джон Болтон прибув в Україну з візитом, під час якого висловився в недружньому ключі щодо співпраці між Китаєм і Україною... США не повинні нахабно втручатися у зовнішні відносини України та Китаю, вимагаючи зробити вибір між США і Китаєм... Україна не потребує наставників ззовні. Я абсолютно впевнений у спільному майбутньому України та Китаю», - заявив він.

Він також наголосив, що всі звинувачення на адресу Китаю в крадіжці технологій інших країн - це чистої води наклеп.

«Успіхи розвитку Китаю були досягнуті лише завдяки китайському народу й ніколи не були вкрадені... США бояться загрози їхній монополії у сфері телекомунікацій. Поки Китай розвиває свої сучасні технології, ми розгортаємо співпрацю з іншими країнами. Зокрема з Україною. І ця співпраця відбувається тільки в строгих рамках дотримання прав інтелектуальної власності. Брехня, обман і крадіжка - все це не про нас», - зазначив посол.

Ду Вей вважає, що сьогодні оборонна галузь України потребує вливання інвестицій. Водночас, на його думку, «США багато років не забезпечували великих інвестицій в оборонну сферу України».

«Я хочу сказати, що Китай і Україна - дружні країни і стратегічні партнери», - наголосив він.

З його слів, багато років обидві країни продуктивно співпрацювали в різних сферах, починаючи з аграрної сфери. Товарообіг між Україною і Китаєм минулого року досяг майже 10 млрд $. Посол висловив упевненість, що поточного року товарообіг перевищить 10 млрд $. Тоді як, за його словами, товарообіг зі США минулого року становив усього 4 млрд $, а в першому півріччі 2019 року - всього 2 млрд $.

Нагадаємо, у липні 2019 року стало відомо, що віргінська Skyrizon Aircraft Holdings Limited, пов'язана з Китаєм, збирається отримати контроль над "Мотор Січ" спільно з "Укроборонпромом"

27 серпня радник Дональда Трампа Джон Болтон заявив у Києві, що США застерігають Україну від співпраці з Китаєм. Напередодні газета The Wall Street Journal написала, що Болтон спробує переконати український уряд не продавати китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Мотор Січ.

У Білому Домі вважають, що ця угода дасть Китаю важливі оборонні технології і дозволить йому розширити військовий потенціал. Китай зацікавлений у купівлі більше як 50% Мотор Січі, ще 25% може безоплатно отримати ДК "Укроборонпром". Операцію має схвалити Антимонопольний комітет. За даними ЗМІ, китайці зобов'язуються внести до держбюджету $100 млн на розвиток авіабудівної галузі України.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram