ГоловнаПолітика

Зеленський вніс законопроєкт про перезапуск НАЗК

Велику кількість змін пропонується внести до закону про запобігання корупції.

Зеленський вніс законопроєкт про перезапуск НАЗК
Зеленский внес законопроект о перезапуске НАПК
Фото: liga.net

Президент України Володимир Зеленський пропонує змінити форму управління Національним агентством із запобігання корупції (НАЗК), зобов'язати керівництво свого Офісу подавати е-декларації, а також скоротити державне фінансування політичних партій.

Такі пропозиції містяться в президентському законопроєкті (№1029) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції, пише "Інтерфакс-Україна".

Велику кількість змін пропонується внести до закону про запобігання корупції. Його дію хочуть поширити на посади в Офісі президента України, яких призначає і звільняє глова держави, а також на посади патронатної служби згідно з законом про державну службу і на помічників суддів.

Водночас із переліку виключать громадських активістів-антикорупціонерів, е-декларування для яких раніше вже було скасовано рішенням Конституційного суду.

Декларації керівника Офісу президента, його першого заступника і заступника підлягатимуть обов'язковій повній перевірці НАЗК як посадових осіб, які займають відповідальне або особливо відповідальне становище (ст. 50).

Керувати діяльністю Національного агентства із запобігання корупції замість п'яти членів буде глава, який призначається і звільняється Кабінетом Міністрів (ст. 5 закону про запобігання корупції).

Так, форма управління НАЗК буде змінена з колегіальної на одноосібну.

У законопроєкті прописані вимоги та обмеження для претендентів на посаду голови Нацагентства. Його призначатимуть на 4 роки, одна і та сама людина не зможе обіймати цю посаду двічі поспіль, а однією з підстав для звільнення буде висновок комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК про неефективність такої діяльності.

Глава Агентства зможе призначити собі трьох заступників. За його рішенням може бути створено не більш ніж 6 територіальних органів НАЗК, територія діяльності яких може не збігатися з адміністративно-територіальним поділом.

У законопроєкті прописано порядок проведення конкурсу на посаду голови Нацагентства.

Посадовий оклад голови НАЗК становитиме 40 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних громадян, його заступників - 30 мінімумів, а керівників територіальних управлінь - 25. Передбачені також надбавки та премії (ст. 16).

Зараз оклад члена Агентства становить 19,5 прожиткових мінімумів, а глави органу - пропорційно окладу члена НАЗК з коефіцієнтом 1,3.

У законопроєкті викладено окрему норму, згідно з якою на іноземців-нерезидентів, які є членами наглядових рад державних банків або підприємств, не поширюється закон в частині подання е-декларацій.

Крім того, пропонується зобов'язати подавати декларації тих, хто працює на посадах у сфері оперативно-розшукової, розвідувальної, контррозвідувальної діяльності, якщо їх призначає та звільняє президент актами без грифу секретності (ст. 52-1).

Цим самим законопроєктом президент України пропонує скоротити щорічне державне фінансування партій з 0,02 до 0,01 розміру мінімальної заробітної плати, помноженої на кількість виборців, які взяли участь у голосуванні за багатомандатним виборчим округом на останніх виборах народних депутатів.

Передбачається також, що право на держфінансування матимуть партії, які на останніх парламентських виборах набрали не менш ніж 5% голосів у багатомандатному виборчому окрузі. Зараз фінансування отримують партії, що подолали поріг у 2%.

Такі зміни пропонується внести до ст. 17-2 та ст. 17-3 закону "Про політичні партії в Україні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram