ГоловнаПолітика

Діаспора закликала Зеленського запровадити електронне голосування для українців за кордоном

На виборах президента українці за кордоном голосували за Порошенка.

Діаспора закликала Зеленського запровадити електронне голосування для українців за кордоном
Фото: Макс Левин

Українська діаспора закликає президента Володимира Зеленського запровадити електронне голосування для українців за кордоном і надати їм можливість множинного громадянства.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Серед інших вимог - "дотримання конституційного права громадян України бути обраним і мати своїх представників у органах державної влади" і "створення програми повернення мігрантів".

Також представники діаспори закликали Зеленського проводити зустрічі з громадянами України, які мешкають у Польщі та інших країнах, і створити посаду штатного радника з питань іноземних українців і міграційної політики при Кабінеті міністрів України. 

"Ми, представники українських організацій за кордоном, глибоко стурбовані тим, що в рамках вашого офіційного візиту до Польщі, який відбудеться 31 серпня - 1 вересня 2019 року, не передбачено зустріч з українською громадою... Ми глибоко засмучені тим фактом, що президент України ігнорує найбільшу у світі зарубіжну українську громаду. Розглядаємо це як вияв нехтування інтересами понад 20% громадян України, які проживають за кордоном", - йдеться у зверненні.

Звернення підписано представниками українських організацій у Польщі, Канаді, США, Італії, Іспанії, Ірландії, Португалії, Єгипті, Індії, Австралії, Швейцарії, Греції, Німеччині, Франції, Литві, Малайзії, Бразилії, Йорданії, Австрії, Молдові, Данії та Латвії.

Нагадаємо, на виборах президента 2019 року за межами України було відкрито 101 виборчу дільницю - усі вони склали закордонний виборчий округ, де проголосувало 59 тис. 830 виборців.

Переважна кількість закордонних виборців проголосувала за п'ятого президента України Петра Порошенка. Він здобув підтримку 54,73% (32 749 виборців).     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram