ГоловнаПолітика

​Зеленський готовий зняти мораторій на ексгумацію поляків в Україні

Заборона, введена за Порошенка, буде скасована.

​Зеленський готовий зняти мораторій на ексгумацію поляків в Україні
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський оголосив про готовність зняти мораторій на пошукові та ексгумаційні роботи польських істориків в Україні і запропонував побудувати на кордоні з Польщею меморіал примирення.

Про це він сказав на брифінгу з президентом Польщі Анджеєм Дудою у Варшаві.

"Сьогодні з президентом Дудою ми відверто, дуже відверто обговорили історичну і вже сучасну проблематику. І я радий, що в наших відносинах немає питань, які ми б не змогли вирішити діалогом і взаєморозумінням", - сказав Зеленський.

На його думку, напружені відносини між Україною і Польщею є "подарунком для недругів" і цього не можна допускати.

"Ми домовилися відновити і перезавантажити двосторонню робочу групу, яка буде працювати під патронатом обох президентів, заради того, щоб всі темні плями минулого не завадили нашим народам будувати спільне майбутнє", - сказав він.

"Я готовий розблокувати отримання дозволів на проведення пошукових робіт в Україні. Польська сторона упорядковує українські місця пам'яті в Польщі. Я запропонував президенту Дуді створити на кордоні України і Польщі спільний меморіал примирення", - додав президент України.

Нагадаємо, у 2017 році Інститут національної пам'яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у зв'язку з актами вандалізму щодо пам'ятників та пам'ятних знаків на українських могилах у Польщі, зокрема демонтажем українського пам'ятника в с. Грушовичі під Перемишлем.

У грудні 2017 року президент Петро Порошенко провів переговори з президентом Польщі Анджеєм Дудою щодо цього. На ній була досягнута домовленість про необхідність зняти мораторій на ексгумацію поляків, але цього так і не було зроблено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram