ГоловнаПолітика

Касацію на вирок Крисіну знову відклали у зв'язку з новим адвокатом у справі

Справу не можуть розглянути вже 10 місяців.

Фото: предоставлено автором

Сьогодні у Верховному Суді мав відбутися розгляд касаційної скарги захисників засудженого Юрія Крисіна на рішення Апеляційного суду, згідно з яким йому призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.

Його звинувачено в убивстві В'ячеслава Веремія під час протестів на Майдані 2014 року. Це вже третє засідання стосовно касації - перші два не відбулися, тому що на них не прийшли захисники засудженого.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, на засіданні з'ясувалося, що в Крисіна черговий новий адвокат - Всеволод Казмірук, який заявив клопотання про ознайомлення з доповненнями до касаційної скарги - адвокат попросив два місяці на це.

У засіданні брали участь троє прокурорів ГПУ: Олексій Донський, Людмила Гетьман і Юлія Малашич.

Прокуроры
Фото: предоставлено автором
Прокуроры

Донський звернув увагу суду на зловживання захисту своїм правом.

"Справа перебуває в касаційному суді вже 10 місяців. Це більш ніж достатній термін для обвинуваченого і його родичів, щоб залучити до участі в справі тих адвокатів, яких вважають за потрібне, - пояснив прокурор після засідання. - Але вони залучають захисників за день до судового засідання і у зв'язку із цим просять перенести засідання. Захисники Крисіна не раз зривали засідання, не приходячи на засідання. У комплексі все це свідчить про очевидне зловживання правом захисту. За такою логікою, вони на кожне засідання будуть залучати нового адвоката і щоразу проситимуть відкласти засідання". Прокурор Юлія Малашич теж вважає, що сторона захисту систематично зриває засідання.

"Сьогодні причиною перенесення був вступ у справу нового захисника, це вже п'ятий захисник засудженого Крисіна. А також заява самого засудженого про те, що він не отримав жодного документа про касаційний розгляд справи, а саме - доповнення свого захисника до касаційної скарги і протестів, які подавала прокуратура", - розповіла вона.

Фото: предоставлено автором

Причини для таких клопотань є значущими, вважає прокурор.

"На жаль, ми були змушені не протестувати проти цих клопотань. Але давайте згадаємо - на перше засідання не прийшов ні адвокат Ігор Василенко, ні адвокат Тетяна Гнатюк. Наступне засідання - знову неявка двох захисників. На своїй позиції ми будемо наполягати і просити відхилити касаційну скаргу, оскільки немає жодних обставин, які свідчили б про те, що Апеляційний суд неправильно чи неповно врахував особу засудженого Крисіна, обставини, за яких він здійснював злочин, його поведінку як під час досудового, так і судового розслідування. Захисники такого не надали. Надано тільки його, так би мовити, «щире каяття», якого не може бути. Ті, хто відвідує засідання в його справі в Дарницькому суді, можуть переконатися, що ніякого щирого каяття у Крисіна не було, немає і не буде щодо його дій. Дуже сподіваємося, що на наступному засіданні 10 вересня о 10:00 його захисник сумлінно використає наданий йому період часу і за місяць прочитає близько 6 томів справи, у зв'язку з чим він просив відкласти розгляд касації", - сказала вона.

За словами Юлії Малашич, захист намагається довести, що вирок Крисіну занадто жорстокий, оскільки в ньому не враховано щирого каяття, визнання провини та сприяння в розслідуванні, що, за їхньою версією, є пом'якшувальними обставинами, а у зв'язку з певними пом'якшувальними обставинами особа може бути звільнена з випробувальним терміном.

Фото: предоставлено автором

Защита Крысина
Фото: предоставлено автором
Защита Крысина

Фото: предоставлено автором

Також напередодні засідання стало відомо про те, що Крисін відмовився від своїх показань щодо Армена Саркісяна (Армена Горлівського). Його підозрюють в організації "тітушок" і "ескадронів смерті", які нападали на учасників протесту, викрадали і вбивали їх під час Революції гідності.

"Пояснення від захисника пана Саркісяна було надіслано в ГПУ у зв'язку з переглядом оголошеної йому підозри, через пояснення, які власноруч написав Крисін. Крисін написав, що під час допитів обмовив Саркісяна щодо його причетності до насильницької протидії мирним акціям протесту у 2014 році, тому що нібито завинив йому гроші. Хто кому винен, яким чином і що стимулювало через п'ять років засудженого Крисіна усвідомити, що він зробив добре чи погано щось стосовно пана Саркісяна, залишається загадкою. Але факт, що Крисін зараз усіляко намагається вигородити і прибрати зі своїх показань причетність Саркісяна і відмовився від будь-яких свідчень проти нього", - пояснила прокурор Малашич.

У групі адвокатів у справах Майдану вважають, що це може свідчити про угоду між Саркісяном і Крисіним, причому взаємовигідну.

Саркисян и Крысин
Фото: предоставлено автором
Саркисян и Крысин

Нагадаємо, Крисіна звинувачують у координації нападів на активістів Євромайдану 2014 року, під час одного з яких, за версією слідства, було вбито В'ячеслава Веремія.

22 грудня 2017 року Шевченківський суд визнав його винним у хуліганстві й засудив до 4 років позбавлення волі з випробувальним терміном 2 роки. Але 13 червня 2018 року Апеляційний суд скасував це рішення і засудив Крисіна до 5 років позбавлення волі. У вересні того самого року захисники Крисіна Василенко та Гнатюк подали касаційну скаргу, якої не можуть розглянути досі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram