ГоловнаПолітика

Ексочільник МОЗ Криму вийшов із СІЗО під домашній арешт

Суд змінив запобіжний захід Петру Михальчевському на підставі рішення Конституційного Суду.

Ексочільник МОЗ Криму вийшов із СІЗО під домашній арешт
Петр Михальчевский
Фото: ria.ru

Дніпровський районний суд Києва 9 липня перевів із СІЗО під домашній арешт колишнього російського міністра охорони здоров'я Криму Петра Михальчевського, обвинуваченого в державній зраді.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

Про переведення під домашній арешт просив адвокат ексчиновника Валентин Рибін. Він обґрунтував це тим, що 25 червня Конституційний суд України скасував норму, згідно з якою до обвинувачених у державній зраді застосовується лише найжорсткіший запобіжний захід - утримання під вартою. Адвокат також додав, що за межами СІЗО його клієнт "не може чинити тиску на свідків", оскільки вони вже дали свідчення на суді.

Прокурори виступили проти звільнення із СІЗО Михальчевського. Вони заявили, що ексміністр має нерухомість та зв'язки в анексованому Криму, й, на думку звинувачення, може сховатися на території анексованого Росією півострова.

Заслухавши сторони суддівська колегія прийняла рішення цілком задовольнити клопотання захисту. Чим обумовлено це рішення - невідомо, була зачитана тільки регулятивна частина рішення. Відповідно до неї, Михальчевського зобов'язали здати паспорти і носити електронний браслет.

З 8 січня 2018 року Петро Михальчевський перебував під вартою: спочатку він утримувався в СІЗО Херсона, улітку його перевезли в київський ізолятор. У червні минулого року розслідування у справі ексміністра було завершено.

Петро Михальчевський обіймав пост міністра охорони здоров'я Криму з 27 лютого по 10 червня 2014 року в підконтрольному Росії уряді. Прокуратура АРК вважає, що тим самим він вчинив діяння, передбачені ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність) і ст. 111 (державна зрада).

Сам Михальчевський визнає, що працював міністром охорони здоров'я, але не вважає це держзрадою. Він обґрунтовує це тим, що його обирала на пост Верховна Рада АРК відповідно до законодавства України.

3 липня Голосіївський районний суд Києва звільнив з-під варти колишнього заступника керівника протоколу прем'єр-міністра Володимира Гройсмана Станіслава Єжова, обвинуваченого в роботі на російські спецслужби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram