ГоловнаПолітика

Представник Зеленського в КСУ: коаліції в Раді немає з 29 березня 2016 року

Після виходу Радикальної партії в коаліції залишилося тільки 216 депутатів.

Представник Зеленського в КСУ: коаліції в Раді немає з 29 березня 2016 року
Фото: пресс-служба президента

Представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський заявив, що коаліція Верховної Ради "Європейська Україна" припинила існування 29 березня 2016 року, коли спікер Володимир Гройсман зачитав рішення Радикальної партії про вихід з її складу.

Про це він сказав на засіданні КСУ, захищаючи указ Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради.

Веніславський нагадав, що коаліція "Європейська Україна" з'явилася 27 листопада 2014 року шляхом об'єднання п'яти депутатських фракцій загальною кількістю 302 депутати. 16 лютого 2016 року з коаліції вийшла "Батьківщина", 17 лютого - "Самопоміч", а 29 березня - Радикальна партія.

Загальний склад останніх двох фракцій коаліції станом на 29 березня налічував лише 216 народних депутатів.

"З моменту, коли у Верховній Раді було зафіксовано, що загальний склад двох фракції становить менш ніж встановлену Конституцією більшість, щоб коаліція визнавалася чинною, коаліція припинила існування", - сказав Веніславський.

"Цей факт був підтверджений багаторазовими виступами політичних лідерів і представників фракцій, зокрема Юлії Тимошенко, яка говорила, що коаліція припинила існування. Президент Порошенко теж говорив, що у нього виникло право достроково припинити повноваження парламенту, але він цим правом не скористався через йому відомі причини", - додав він.

За його даними, з квітня 2016 року по квітень 2019 року т.зв. "коаліція" жодного разу не дала більшості голосів, в тому числі за жоден урядовий законопроект.

Веніславський підкреслив, що в коаліційній угоді "Європейської України" було написано, що членами коаліції можуть бути виключно фракції, а можливість індивідуального членства не передбачена.

Він також відкинув претензії депутатів з приводу того, що указ Зеленського не містив докладного обґрунтування для розпуску Ради. "Конституція України не передбачає жодних вимог до наявності в указі будь-яких обґрунтувань, крім вказівки конкретних положень, на які спирався президент, видаючи цей указ. Усі положення Конституції, які дають йому це зробити, в указі є", - сказав Веніславський.

Нагадаємо, 21 травня Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради 8 скликання і призначення дострокових виборів на 21 липня. Підставою для розпуску було зазначено відсутність коаліції у Верховній Раді.

Коаліція "Європейська Україна" була створена наприкінці 2014 року в складі БПП, "Народного фронту", Радикальної партії, "Самопомочі" і "Батьківщини". Три останні фракції з неї пізніше вийшли, після чого вже 2016 року в складі більшості залишилося менш ніж 226 депутатів.

Однак офіційно про розпад коаліції не оголошувалося до 17 травня 2019 року, поки з неї не вийшла фракція "Народного фронту".

24 травня депутати Верховної Ради від "Народного фронту" оскаржили указ Зеленського про розпуск парламенту.

Чергові вибори до Верховної Ради мали відбутися 27 жовтня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram