ГоловнаПолітика

Робоча група підготувала нову редакцію статті про незаконне збагачення

Робгрупа знайшла консенсус за п'ять засідань.

Робоча група підготувала нову редакцію статті про незаконне збагачення
Фото: Макс Требухов

Робоча група за участю іноземних партнерів України вже підготувала проект нового положення до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне збагачення чиновників. Про це повідомив голова робгрупи, народний депутат Валерій Карпунцов (фракція "Блок Петра Порошенка"), передає "Інтерфакс-Україна".

Карпунцов повідомив, що робгрупа знайшла консенсус за п'ять засідань.

За його словами, зараз нову редакцію ст. 368-5 КК необхідно узгодити з Національним антикорупційним бюро України (НАБУ), Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП) і Конституційним судом (КС).

"Погана ситуація - не ходили (на засідання, - прим.) НАБУ, САП і Конституційний Суд. Це їх функціонал, їм працювати з цією нормою. Логічно, щоб їхня думка була озвучена і врахована. Тому я пропоную цю редакцію від імені комітету за підписом голови направити в НАБУ, САП і правовий департамент Конституційного Суду, щоб вони дали своє бачення", - розповів нардеп.

Також Карпунцов повідомив, що експерти посольства США в Україні, Міжнародного валютного фонду й інших інституцій, які брали участь у роботі, задоволені остаточною редакцією статті про незаконне збагачення.

Карпунцов також опублікував копію проекту нової редакції закону на своїй сторінці Facebook.

Згідно з новою редакцією статті про незаконне збагачення, воно буде каратися позбавленням волі на термін до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займати певні посади на такий самий термін.

Незаконним збагаченням буде вважатися отримання людиною, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в тому числі опосередковано, активів, а також скорочення фінансових зобов'язань, у розмірі, що перевищує правомірно отримані ним доходи більш ніж на 1 тис. Неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо сума отриманих активів перевищує правомірно отримані доходи особи, яка займає відповідальне становище, більш ніж на 7 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, це буде вважатися незаконним збагаченням у великому розмірі. Відповідальність - позбавлення волі від 3 до 6 років.

За незаконне збагачення особи, яка займає особливо відповідальне становище, в особливо великому розмірі пропонують позбавляти волі на термін від 6 до 8 років. Для цього різниця між отриманими активами і правомірним доходом повинна перевищувати 15 тис. неоподатковуваних мінімумів.

Карпунцов також наголосив, що в роботі над статтею про незаконне збагачення брали участь 103 особи від 29 інституцій, організацій та установ.

Нагадаємо, 26 лютого 2019 року Конституційний Суд визнав неконституційним притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення через некоректне формулювання.

28 лютого в Верховній Раді було зареєстровано президентський законопроект (№10110) про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення.

Після цього до Верховної Ради внесли більш ніж десяток законопроектів з іншим формулюванням.

У березні 2019 року США і ЄС попросили відкласти всі законопроекти про незаконне збагачення, оскільки вважають, що вони недосконалі.

20 березня 2019 року в Раді вирішили розробити єдиний законопроект про незаконне збагачення, яким зараз і займається робгрупа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram