ГоловнаПолітика

Рада планує в четвер узятися за законопроект про мову

Друге читання може розтягнутися на кілька днів.

Рада планує в четвер узятися за законопроект про мову
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада цього тижня почне розгляд законопроекту про мову в другому читанні, заявив під час погоджувальної ради спікер Андрій Парубій.

"Ми домовлялися, тільки-но Комітет з питань культури підготує законопроект про мову до другого читання, ми відразу перейдемо до його розгляду. На сьогодні і комітет, і юридичне управління вже підготували порівняльні таблиці. Вони є в доступі на сайті", - заявив він.

До другого читання підготовлено понад 2,5 тис. правок, повідомляє кореспондент LB.ua.

"Тому розгляд законопроекту може зайняти і тиждень, і два-три дні. Але я пропоную, щоб у четвер ми почали розглядати цей законопроект... Упевнений, що обов'язок парламенту на цій сесії прийняти цей закон", - закликав голова Верховної Ради.

Також спікер нагадав, що минулого пленарного тижня депутати не встигли розглянути законопроект про внесення змін до Житлового кодексу про забезпечення прав власників. Тому у вівторок почнуть роботу з його розгляду, а опісля перейдуть до розгляду законопроектів про нацбезпеку й оборону.

"Я знаю про те, що зараз переважають виборчі емоції, але Верховна Рада повинна прийняти низку законів, які стосуються цієї теми. Зокрема, парламент повинен схвалити рішення Президента України про допуск збройних підрозділів інших держав на територію України. Йдеться про спільні навчання з нашими військовими соратниками з Канади і США. Верховна Рада має право прийняти таке рішення", - зазначив він.

За його словами, також у вівторок парламент повинен розглянути законопроект для повноцінного запуску роботи Державного бюро розслідувань і комітету з питань забезпечення правоохоронних органів.

У четвер нардепи планують розглянути постанову про створення робочої групи для розслідування фактів необґрунтованого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Нагадаємо, законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" прийняли в першому читанні в жовтні 2018 року.

Він повинен замінити чинний у 2012-2014 роках Закон "Про засади державної мовної політики", який надавав статус регіональної російській мові в 13 регіонах України.

23 лютого 2014 року, після втечі Віктора Януковича, Рада визнала цей закон таким, що втратив силу. Однак, виконував тоді обов'язки президента Олександр Турчинов відмовився схвалити скасування даного закону. Через півроку 57 депутатів Верховної Ради попросили Конституційний Суд дати оцінку цьому закону. У лютому 2018 року КС визнав його неконституційним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram