ГоловнаПолітика

Закон про "мови" набув чинності

Текст закону опублікували в офіційній парламентській газеті "Голос України".

Закон про "мови" набув чинності
архивное фото
Фото: byut.com.ua

Закон про засади державної мовної політики, який передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади в разі проживання щонайменше 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова, набув чинності.

Текст закону опубліковано в офіційній парламентській газеті "Голос України".

Законом передбачено, що в контексті Європейської хартії регіональних мов або мов меншин заходи, спрямовані на застосування їх в Україні, актуальні для 18 мов: російської, білоруської, болгарської, вірменської, гагаузької, ідиш, кримськотатарської, молдовської, німецької, новогрецької, польської, ромської (циганської), румунської, словацької, угорської, русинської, караїмської і кримчацької.

Відповідно до закону, в окремих випадках, за рішенням місцевої ради, такі заходи можуть застосовувати до мови, регіональна мовна група якої становить щонайменше 10% населення відповідної території.

Передбачають, що регіональна мова або мова меншини використовується на відповідній території в роботі місцевих органів держвлади, місцевого самоврядування, застосовується і вивчається в державних і комунальних навчальних закладах, а також використовується в інших сферах суспільного життя в межах і згідно з порядком, визначеним законом.

Документ передбачає, що акти вищих органів держвлади приймають українською й офіційно публікують державною, російською й іншими регіональними мовами або мовами меншин.

Відомості про власника паспорта або документа, який його замінює, вносять українською мовою і однією з регіональних мов або мов меншин.

Відповідно до закону, потреба громадян у мові навчання визначається обов'язково за заявами учнів або їхніх батьків під час вступу в державні та комунальні навчальні заклади.

При цьому передбачається, що навчальні заклади створюють окремі класи, групи, в яких навчання ведеться іншою мовою, ніж у навчальному закладі загалом, за наявності достатньої кількості відповідних заяв про мову навчання.

Тести для зовнішнього оцінювання якості освіти складають українською, але за бажанням абітурієнта можуть видаватися і в перекладі регіональною мовою або мовою меншини (крім української мови та літератури).

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон 3 липня, Президент Віктор Янукович підписав його 8 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram