ГоловнаПолітика

Порошенко вніс у Раду законопроект про допуск іноземних військових до навчань на території України

У 2019 році заплановано шість навчань за участю американських, британських і румунських військових.

Порошенко вніс у Раду законопроект про допуск іноземних військових до навчань на території України
Фото: EPA/UPG

У Верховній Раді зареєстровано проект закону №10067 про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2019 році для участі в багатонаціональних навчаннях. Ініціатором законопроекту виступив Президент України Петро Порошенко.

Документ передбачає надання згоди на рішення голови держави про допуск в Україну іноземних підрозділів для участі в шести навчаннях, два з яких є українсько-американськими, одне - українсько-британським, одне - українсько-румунським і ще два - багатонаціональними.

Багатонаціональні навчання з підготовки підрозділів збройних сил пройдуть у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки у Яворівському районі Львівської області та в інших частинах і на полігонах протягом року, в них візьмуть участь до 10 тис. українських військовослужбовців, до 1,5 тис. - американських і 1,5 тис. - з інших країн-членів НАТО і країн-учасниць програми "Партнерство заради миру".

Українсько-американські навчання "Рапід-трайдент-2019" пройдуть протягом 25 діб з червня по жовтень, у них візьмуть участь до 2,2 тис. українських військовослужбовців, до 1 тис. - американських, до 1 тис. - з інших країн-членів НАТО і країн-учасниць програми "Партнерство заради миру".

Українсько-американські навчання "Сі Бриз-2019" пройдуть протягом 20 діб з червня по вересень в акваторії Чорного моря, на військових аеродромах і полігонах ЗСУ, військово-морській базі "Південь", багатьох посадкових майданчиках, у міжнародних аеропортах Одеси і Миколаєва, портах Одеси, Очакова і в "Южному". У них візьмуть участь до 1750 українських військовослужбовців, до 1 тис. - американських, до 1 тис. - з інших країн-членів НАТО і країн-учасниць програми "Партнерство заради миру".

Українсько-румунські навчання "Ріверайн-2019" пройдуть протягом 10 діб з квітня по листопад в акваторії Чорного моря, р. Дунай і її гирлі, в них візьмуть участь до 200 українських і до 200 румунських військовослужбовців.

Багатонаціональні навчання "Кленова арка-2019" пройдуть протягом 14 діб з липня по грудень на полігонах ЗСУ в Житомирській області, в них візьмуть участь до 100 українських військовослужбовців і до 350 військовослужбовців від країн-членів НАТО і країн-учасниць програми "Партнерство заради миру".

Українсько-британські навчання "Воріер Вотчер-2019" пройдуть протягом 16 діб з серпня по жовтень на військових аеродромах і полігонах ЗСУ в Миколаївській області, в них візьмуть участь до 80 українських і до 300 британських військовослужбовців.

Нагадаємо, раніше Збройні Сили України повідомили про навчання протиповітряної оборони з бойовою стрільбою, які пройдуть на полігоні Ягорлик у Херсонській області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram